Diskuze

Po letech v ledu bakterie ožily

Dva tisíce osm set let čekaly v ledu Antarktidy bakterie a řasy na americké vědce. Když je nad slaným jezerem našli, rozmrazili je - a ony stále žily. Badatelé z univerzity státu Illinois, které vede Peter Doran, tvrdí, že hloubějí mohou být ještě starší mikroorganismy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

hovnival

17. 12. 2002 18:20
@@
V Alpach (v nemecke casti) v ledovci nasli zmrzle listi. Bylo stare udajne 1,23 milionu let. Po opatrnem rozmrazeni se k uzasu vedcu zjistilo, ze listi zije! Samozrejme, ze ne samotny list, protoze to bylo listi podzimni, tedy opadane. Ale na povrchu kazdeho listu bylo mnoho druhu bakterii a dokonce se dochovalo jedno kliste. Nyni vedci toto kliste i listy zkoumaji ve Freiburgu. Pro zajemce - podivejte se na http://www.freiburg-kliste.de" target="_blank" rel="nofollow">http://www.freiburg-kliste.de
0 0
možnosti

prohovnyvall

17. 12. 2002 19:16
Re: @@
ty divnej broučku-ja uš vyše 1/2hodinki ziram na monitor a ta potfora nikde-asi te nekdo nappalil-nemaš biti ták naivnei!
0 0
možnosti

z dennika

17. 12. 2002 17:22
dovedou poslouchat hlás přírody!!
moj onkel blender otto mjel švakra,ten bil zarputilej lovec roznich cestovatelskich avantir a činil vše pro to,bi se nacpal do nejakej vipravi badatelúv-menoval se krojcman hugo....čet šecko o zahraničnich rajonach a diš se formovala grupa vizkumniku k polarnemu cirklu-ták nemeškal a ve vidni se šel předstávit. von tam bil činnej jako pomocna sila v kuchince vjehlasneho hotelu kugel-jagd....a von se vam při tom svem vinasnaženi dokazal nacpat do 3. nahradni grupi chistane pouti-vzáli ho jako kuchaře...voni se šeci časem octli v nehostinnejch sibiřskejch pustinach- v zemi evenku....a te evenkove-divne lidi-voni žrali aj to kopane maso-diš při loveckejch domorodejch čundroch natrefili na te mamooth-te sloniska,co chcipli přéd dráhnou dobou a čas od čása mrtvje koukali zponad mjerzoltu vječnuju--a jak hugo pozdějc s hrozou ličil-...ta ich badatelska grupa vramci eksperimentalniho ukola si dala zaukol-okoštovat to svinstvo...a diš raz te evenci s nádšennim vřiskotom přivlekli do zakladneho tabora ostatki teho savca,ták hugo mosel urichtovat šnicle-mjel to befelom-ták si zacpal nos a ten divnej flajš naserviroval-ale sam nevzal do piska ani soustičko...proto vlástně dožil sa strastiplneho navrata...-šech 6 požitkařu-experimentatoru bilo do kuropěni vpánu-hugo je oplakal a evenkove se jali ujmout tech hřbitovnich ritualu...a to vraj bol ten najuděsnějši zažitok,co huga natrefil...přeskoknu krvave detaile----diš bili kostički bjednych cestovatelu očištěne,tak je te evenci dali do specialniho koša ,zdobeneho lidovim vipletem,znazornujicim zrod ich kmena a za doprovoda rachoticich bubinku doskakali do svej svátyně,kde stech kostiček formovali obdobna temata na ritualnom oltařiku....-no-hroza hroz-takovi poháni to bili...pak se hugo dozvjedel ve slabej chvilce od najmilejši načelnikovi cerki,že vraj te evenci to zemne maso nežerou,že to schovavaj pro cizojazične pruskumniki za učelom ziskani vhodneho stavebniho materialu pro te divne oltařiki---jsou to divni lidi--ale davaj si bacha na šecki přeživavši bakterie v mjerzolte...dovedou poslouchat hlás přirody!
0 0
možnosti

Libor

17. 12. 2002 16:27
mráz přece bakterie ničí, nebo ne?
Před několika dny jsme se mohli na iDnes dočíst, že mráz bakterie ničí. Nyní bakterie opět ožily. Fascinující!
0 0
možnosti

ČLOVĚK

17. 12. 2002 16:38
Re: mráz přece bakterie ničí, nebo ne?
Ano,ničí,ale jen některé kmeny to snad znáš ze základů biologie. Největší malér se pro lidstvo se blíží táním arktických ledovců,kde se může obnovit život zhoubných bakteríí přežívajících v ledovcích tisíce let a prototi kterým není lidstvo odolné.Může nastat světový mor nebo jiná zhoubná infekce něco jako AIDS A obdobné.
0 0
možnosti

David

17. 12. 2002 16:25
Aspoň jeden nesmysl v každém článku na iDNES
Tady už snad není jediný článek, ve kterém by nebyl nějaký nesmysl. Vědci určitě nezastavili vrt v jedenáctimetrové hloubce, když ty bakterie byly staré 2800 let. Možná to bylo v jedenáctisetmetrové hloubce nebo také jedenáct metrů nad jezerem (to spíš ne, to je moc těsně) nebo ještě jinak.
0 0
možnosti

Libor

17. 12. 2002 16:30
Re: Aspoň jeden nesmysl v každém článku na iDNES
Nevím, proč by to měl být nesmysl.
0 0
možnosti

výzkumník

17. 12. 2002 16:20
Tajemství odhaleno
Předmětné bakterie jednoznačně pocházejí ze spadaného, ač lehce namrzlého listí. 
0 0
možnosti