V iráckém Baladu zemřelo při třech atentátech nejméně 50 lidí. - Ilustrační foto

V iráckém Baladu zemřelo při třech atentátech nejméně 50 lidí. - Ilustrační foto | foto: Reuters

Po atentátu v iráckém Baladu zemřelo 50 lidí

  • 116
Tři sebevražedné atentáty v iráckém městě Balad zabily nejméně padesát lidí. Útoky severně od hlavního města Bagdád také zranily minimálně civilistů. Oznámila to irácká policie.

První dvě bomby explodovaly asi deset minut po sobě okolo 17. hodiny nedaleko místního přeplněného trhu, který se nachází ve výhradně šíitské oblasti. V blízkosti byla policejní stanice a banka.

Podle policejního zdroje byla třetí bomba odpálena o půl hodiny až hodinu později.

Iráčtí sunnitští povstalci neustále atakují šíitskou komunitu, která v Iráku tvoří většinu. Sebevražední atentátníci útočí na šíitská města a mešity.

Nejméně pět lidí zabila ve středu před policejním náborovým střediskem v Tall Afaru na severu Iráku sebevražedná atentátnice, která náležela k teroristické organizaci Al-Kajda. Desítky lidí byly zraněny.

Žena si k útoku vybrala chvíli, kdy před náborovým centrem byla spousta lidí. Vmísila se mezi ně s výbušninami skrytými pod oděvem. "Objevila se žena v hidžábu a za chvíli vše vylétlo do vzduchu," sdělil jeden ze zraněných. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video