Staronový izraelský premiér Benjamin Netanjahu (29. prosince 2022)

Staronový izraelský premiér Benjamin Netanjahu (29. prosince 2022) | foto: Reuters

Žádný palestinský stát. Netanjahu předložil plán poválečného uspořádání Gazy

  • 147
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu předložil první oficiální plán na poválečné uspořádání v Pásmu Gazy. Počítá s izraelskou bezpečnostní kontrolou nad Gazou a s civilní samosprávou prostřednictvím nezávislých palestinských zástupců. Představitelé Palestinské autonomie to odmítají jako de facto novou okupaci. A podle teroristického hnutí Hamás návrh nikdy neuspěje.

Podle jednostránkového dokumentu, který premiér ve čtvrtek večer představil členům bezpečnostního kabinetu a který byl poté uvolněn ke zveřejnění, si má Izrael udržet bezpečnostní kontrolu nad veškerým územím západně od řeky Jordán, tedy včetně okupovaného Západního břehu a Pásma Gazy, kde chtějí mít Palestinci svůj nezávislý stát.

Portál The Times of Israel poznamenal, že dokument převážně shrnuje principy, o nichž Netanjahu mluví od začátku války, ale je to poprvé, co je předložil k projednání a formálnímu schválení členům vlády.

V uvedených dlouhodobých cílech izraelský premiér odmítá „jednostranné uznání“ palestinského státu. Urovnání vztahů s Palestinci může být podle něj dosaženo pouze přímými rozhovory mezi oběma stranami – nespecifikoval však, kdo by měl jednat za palestinskou stranu.

Ve střednědobých cílech pak premiér zdůraznil, že je třeba dosáhnout demilitarizace a deradikalizace Pásma Gazy. Neupřesnil přitom, kdy má tato střednědobá fáze začít, ani jak dlouho bude trvat. Obnovu Gazy, v níž izraelská ofenziva některé části srovnala se zemí, ovšem podmiňuje úplným odzbrojením tohoto území.

Netanjahu také navrhuje, aby se Izrael podílel na ochraně hranice mezi Pásmem Gazy a Egyptem a aby v této oblasti včetně přechodu v Rafáhu spolupracoval s Egyptem a Spojenými státy v boji proti pašeráctví.

Palestina bez Hamásu i Abbáse. Vize šedé eminence má podporu Arabů

Pokud jde o nahrazení vlády Hamásu v Gaze a zachování veřejného pořádku, navrhuje Netanjahu spolupracovat s místními zástupci, „kteří nejsou napojeni na teroristické země nebo skupiny, ani jimi nejsou finančně podporováni“. Současně vyzývá ke zrušení agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) a její nahrazení jinými mezinárodními humanitárními organizacemi.

„Premiérův souhrn principů odráží širokou veřejnou shodu ohledně cílů války a nahrazení vlády Hamásu v Gaze civilní alternativou,“ uvedl v prohlášení úřad předsedy vlády.

Představitel Hamásu Usáma Hamdán na tiskové konferenci v Bejrútu v pátek večer podle agentury AFP prohlásil, že Netanjahůuv plán nikdy nebude naplněn. „Pokud jde o den poté v Pásmu Gazy, Netanjahu předkládá nápady, o kterých dobře ví, že nikdy neuspějí,“ prohlásil.

Izrael ve válce

Pohled na zkázu po izraelských útocích na budovu patřící rodině Khatibových v Rafáhu v Gaze. Útok zničil budovu rodiny a poškodil okolní domy. (29. dubna 2024)

Mluvčí předsedy Palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse agentuře Reuters řekl, že Netanjahuův návrh je odsouzen k neúspěchu stejně jako všechny ostatní pokusy Izraele změnit geografickou a demografickou realitu Gazy.

Návrh odsoudilo také palestinské ministerstvo zahraničí na Západním břehu. Ve svém prohlášení jej označilo za „oficiální reokupaci Pásma Gazy a vnucení izraelské kontroly nad ním“ a za „plán, který má prodloužit genocidu našeho lidu, a pokus o získání více času na realizaci plánů na jeho vysídlení“. Současně vyzvalo Spojené státy a další západní země, aby uznaly Palestinu jako nezávislý stát a umožnily jí stát se členským státem OSN.

Válka v Gaze oživila výzvy mezinárodního společenství – a to i ze strany hlavního spojence Izraele, Spojených států – k takzvanému dvoustátnímu řešení, které by po desítkách let ukončilo izraelsko-palestinský konflikt. Řada čelných izraelských politiků však s tímto řešením nesouhlasí.

Šéf diplomacie EU Josep Borrell po jednání ministrů zahraničí skupiny G20 ve čtvrtek řekl, že členské země se obecně shodují na dvoustátním řešení konfliktu a žádný stát G20 se nestaví vysloveně proti tomuto diplomatickému postupu.

Třebaže dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu je dlouhodobě základem politiky Západu v blízkovýchodním regionu, od podpisu dohod z Osla v první polovině 90. let nebylo ve věci palestinské státnosti učiněno významného pokroku, píše Reuters.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video