Spáleniště cisteren v Kunduzu, na něž v pátek zaútočily letouny NATO.

Spáleniště cisteren v Kunduzu, na něž v pátek zaútočily letouny NATO. | foto: AP

Pět tisíc dolarů za život? Němci vyplatili pozůstalé po útoku v Afghánistánu

  • 36
Pět tisíc dolarů za smrt. Tolik vyplatí německá vláda rodinám obětí leteckého útoku v afghánském Kunduzu. Loni v září požádali němečtí vojáci o bombardování dvou cisteren unesených Talibanem. Při zásahu zemřelo na sto lidí.

Jak uvedla agentura DPA, podle oficiálních statistik německé armády přišlo o život jednadevadesát lidí a jedenáct jich bylo těžce zraněno. Podle informací jednotek NATO šlo o 142 mrtvých či raněných. Dosud se neví, kolik z nich patřilo k hnutí Taliban a kolik bylo mezi oběťmi civilistů.

Peníze, celkem 430 tisíc dolarů, jsou už na afghánském účtu, odkud mají být převedeny rodinám zemřelých.

"Peníze nám pomohou. budu se moci postarat o děti, zajistit jim lepší vzdělání," cituje ve své zprávě pro novináře ministerstvo vnitra Karima Gula, jednoho z pozůstalých. Zpráva zároveň zdůrazňuje, že se nejedná o klasické odškodnění, ale o "dobrovolnou pomoc".

Německá vláda by ráda už celou událost vyřešila a shodila ze stolu. Jedná se o největší vojenský skandál v novodobé historii státu. Rezignovali kvůli němu vysoce postavení armádní činitelé.

Právník obětí Němec Karim Popal se včera nechal slyšet, že hned zítra bude znovu jednat s ministerstvem. "To nemůže být nic jiného než jen určitý druh zálohy. To nám nezabrání v žalobě," řekl agentuře DPA.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video