Peruánka dostala svůj první důchod až ve 116 letech. Ilustrační snímek

Peruánka dostala svůj první důchod až ve 116 letech. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Peruánka dostala první důchod ve 116 letech, uvítala by spíše zuby

  • 18
Peruánka Filomena Taipeová z jedné vesnice v Andách je zřejmě nejstarší ženou na světě. Je jí 116 let, svou první penzi však přesto dostala až teď. O jejím případě informovalo tamní ministerstvo pro rozvoj.

Taipeová se podle rodného listu narodila 20. prosince 1897, tedy o tři měsíce před Japonkou Misao Okawaovou, považovanou dosud za nejstarší ženu světa (na její oslavu narozenin se můžete podívat zde).

"Já nejsem z minulého století, mladý muži, ale z toho před ním," sdělila Taipeová úředníkovi, který ji doprovodil, aby si nechala proplatit svůj první důchodový šek, který Peru poukazuje nejchudším starým občanům. Činil plných 250 solů (1300 Kč).

"Mé tajemství dlouhověkosti? Přírodní strava" složená z brambor, masa, bobů a kozího mléka a sýrů, řekla stará dáma, která nikdy neopustila svou vesnici Pocuto v provincii Huancavelica.

"Jím to, co roste na mé zahradě, nikdy jsem nejedla nic z konzerv ani jsem nepila sladké sodovky. Měla jsem velmi těžký život. Ovdověla jsem zamlada a na starost mi zůstalo devět dětí. Musela jsem hodně pracovat, abych je vychovala. Naživu jsou už jenom tři z nich," sdělila žena. Přála by si prý jediné - mít zase zuby.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video