Před Pentagonem zavraždil útočník policistu, při přestřelce pak sám zemřel

  • 24
Na autobusové zastávce uvnitř komplexu amerického ministerstva obrany v úterý zaútočil muž na člena ochranky Pentagonu a zabil ho. Sedmadvacetiletý pachatel pak následně zemřel při přestřelce. Incident si vynutil dočasné uzavření celého sídla amerického ministerstva obrany. Okolnosti zatím nejsou jasné.

Pachatelem byl zřejmě Austin William Lanz. Podle nejmenovaných zdrojů AP se rozběhl na člena ochranky Pentagonu George Gonzaleze a pobodal ho do krku. Další policisté na místě útočníka následně zastřelili.

Federální vyšetřovatelé momentálně sestavují profil útočníka a snaží se přijít na motiv jeho činu.

K útoku došlo na zastávce v bezprostřední blízkosti budovy Pentagonu, která je přestupní stanicí mezi metrem a řadou autobusových linek, a jíž denně prochází tisíce zaměstnanců ministerstva.

Mluvčí ministerstva obrany na úterní tiskové konferenci nechtěl médiím sdělit ani základní okolnosti útoku, jen zmínil, že byl napaden policista a že došlo k přestřelce. Nevyloučil také teroristický ani jiný motiv s tím, že nechce zasahovat do probíhajícího vyšetřování. Bližší informace neposkytl ani Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Policie na počest zemřelého kolegy zasalutovala. (4. srpna 2021)

Ministr obrany Lloyd Austin ve středu vyjádřil svou soustrast a řekl, že vlajky na budově Pentagonu budou vlát na půl žerdi. „Tento padlý policista zemřel ve službě, když chránil desetitisíce lidí, kteří v Pentagonu každodenně pracují, nebo jej navštěvují,“ prohlásil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video