Použití látky proti civilistům Pentagon nadále odmítá. Ilustrační foto

Použití látky proti civilistům Pentagon nadále odmítá. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Pentagon přiznal použití fosforu v Iráku

  • 439
Po týdnu zapírání americká armáda v úterý přiznala použití bílého fosforu v Iráku. Dokument, který Američany obvinil, odvysílala italská televize. Pentagon nadále odmítá, že by použil fosfor proti civilistům ve Fallúdži. Přiznává ale nasazení vysoce hořlavé látky v boji.

V prvních reakcích přitom představitelé USA použití chemikálie popírali, píše Washington Post.

Ministerstvo zahraničí a velitelé v Iráku tvrdili, že americké síly používají fosfor jen na krytí přesunů vojáků, na označování terčů a osvětlování bojového pole.

Mluvčí Pentagonu Barry Venable však v úterý nakonec přiznal, že ve Fallúdži byl bílý fosfor použit i jako bojová zápalná látka proti nepřátelským jednotkám.

Zdůraznil ale, že konvenční zbraň použili v boji, a ne proti civilistům. "Jiná tvrzení jsou jednoduše špatná," řekl Venable.

V reportáži italské televize RaiNews 24, která na incident upozornila, se objevily záběry spálených těl civilistů, kteří zemřeli údajně po masivním nasazení chemických fosforových zbraní.

V dokumentu pod názvem "Fallúdža, skrytý masakr" byly odvysílány i výpovědi několika obyvatel Fallúdže, kteří tvrdí, že byli svědky nasazení chemických zbraní během amerického dobývání tohoto města v listopadu 2004.

Podle mezinárodních úmluv je fosfor povolen jen jako prostředek k osvětlení nebo k výrobě slzného plynu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video