Demonstranti požadují předčasné volby. (Foto z březnových protestů.)

Demonstranti požadují předčasné volby. (Foto z březnových protestů.) | foto: Reuters

V Bratislavě pokračovaly protivládní protesty

  • 25
Odhadem asi dva tisíce lidí přišlo v pátek do centra slovenské metropole na demonstraci za předčasné volby, které mají být řešením politické krize po únorové vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Účast protestujících byla mnohem nižší než na dřívějších podobných shromážděních, které však organizovali jiní občanští aktivisté.

Nové volby po dosud nevyšetřené vraždě Kuciaka požadovala opozice a původně také nejmenší koaliční strana Most-Híd, která nakonec ustoupila a po demisi premiéra Roberta Fica se dohodla se zbylými dvěma vládními stranami na vytvoření nového kabinetu.

Novým premiérem se stal místopředseda Ficovy strany Směr-sociální demokracie Peter Pellegrini, v jehož kabinetu zůstala většina ministrů předchozí vlády. „Protestovat nestačí. Výsledkem jsou jen kosmetické změny. Jedinou skutečnou změnou bude nový stát a předčasné volby,“ řekl z podia spoluorganizátor demonstrace Matej Hložník z iniciativy Zlobím se.

Dodal, že iniciativa dosud získala 80 tisíc z potřebných 350 tisíc podpisů pod petici za vypsání referenda za předčasné volby. Nový premiér Pellegrini již předem označil demonstraci za politický protest.

Smrt novináře, demonstrace i pád vlády. Dva měsíce, které otřásly Slovenskem

V březnu vyšly do ulic řady slovenských měst desítky tisíc obyvatel, protestovali proti tehdejší Ficově vládě či za předčasné volby. Šlo o největší demonstrace na Slovensku od takzvané sametové revoluce v roce 1989, která v Československu vedla k pádu komunistického režimu. Tyto protesty organizovala iniciativa Za slušné Slovensko. V polovině dubna zase kolem 30 tisíc lidí v ulicích slovenské metropole žádalo odchod policejního prezidenta Tibora Gašpara a speciálního prokurátora Dušana Kováčika. Gašpar minulý týden ohlásil rezignaci, z čela policie odejde na konci května.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video