Peking chystá válku na webu, varuje CIA

  • 6
Tváří se jako přátelé, ale musíme si na ně dát dobrý pozor, naznačují analytici americké CIA. Řeč je o čínské armádě. Ta se prý chystá co nevidět vyhlásit Spojeným státům válku v kyberprostoru. Ústřední zpravodajská služba se totiž domnívá, že cílem pekingských jestřábů je "až se to bude hodit" soustředěně zaútočit proti počítačovým sítím USA a Tchaj-wanu a vyřadit tak jejich počítačově řízené vojenské systémy. Tedy zvítězit bez boje a beze ztrát.

Podle CIA nicméně čínská armáda dosud potřebnými technologiemi nedisponuje, avšak usilovně se je snaží vyvinout.

"Věc se má tak, že zatím nejsou schopni zničit tchajwanskou civilní či vojenskou infrastrukturu ani americké vojenské systémy. Musíme však být pamětlivi toho, že je to jejich cílem," sdělil agentuře Reuters nejmenovaný pracovník CIA.

Americká zpravodajská služba na toto téma vypracovala speciální bezpečnostní analýzu. Z ní podle listu Los Angeles Times vyplynulo, že vojenští představitelé v Pekingu aktivně plánují poškození amerických počítačových sítí či jejich úplné vyřazení z provozu prostřednictvím útoků vládních hackerů a cíleným šířením počítačových virů. Na základě čeho tajná služba k těmto závěrům dospěla, však není známo.

Čínské velvyslanectví ve Washingtonu tvrzení CIA striktně odmítlo.

"Čínská vláda nemá v úmyslu napadnout počítačový systém žádné jiné země," prohlásil Larry Wu, úředník z vědecké a technologické sekce ambasády.

Několik expertů zabývajících se bezpečnostními otázkami ve vztahu k Číně přesto potvrdilo, že závěry CIA jsou ve shodě i s jejich vlastními poznatky. "Tyto věci by nás měly oprávněně trápit," řekl James Mulvenon, který studuje rozvoj počítačů v Číně.

Snaha Pekingu podle analytiků bezprostředně souvisí s Tchaj-wanem, jejž Čína považuje za svoji odštěpeneckou provincii a kvůli němuž klesly v posledních letech čínsko-americké vztahy už několikrát na bod mrazu.

Například expert na čínskou armádu Toši Jošihara v listu The Washington Post uvedl, že válka v kyberprostoru může být pro čínskou armádu způsob, jak překonat vojenskou převahu USA přinejmenším v počáteční fázi případné budoucí bitvy o Tchaj-wan.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video