Jednou z ambasád, která dostala zásilku s bílým práškem, byla ta v Madridu

Jednou z ambasád, která dostala zásilku s bílým práškem, byla ta v Madridu | foto: Reuters

Patnáct ambasád USA vystrašily zásilky s podezřelým práškem

  • 0
Americké ambasády v Evropě měly pohotovost. Na patnáct z nich dorazily poštovní zásilky, které obsahovaly podezřelý prášek. Podle agentury DPA šlo o neškodnou látku, v Madridu však vzbouřila policii, hasiče i několik ambulancí.

Jakou látku dopisy obsahovaly, mluvčí amerického ministerstva zahraničí neprozradil. Všechny byly odeslány z Texasu.

V Madridu kvůli zásilce uzavřely bezpečnostní síly pozemek velvyslanectví i jednu ulici v jeho blízkosti. Budovu ambasády ale nevyklidily. Odborníci na jaderné, biologické a chemické zbraně prozkoumali obsah zásilky a zjistili, že šlo o mouku, a poplach byl později odvolán.

Dopis s podezřelým práškem přišel i na ambasádu Spojených států v Německu. Zda podezřelá zásilka přišla i na ambasády USA v Praze a v Bratislavě, se nepodařilo zjistit.

V USA se kontrola došlé pošty zpřísnila poté, co na se na podzim roku 2001 rozšířily zásilky obsahující antrax a v důsledku nákazy pak zemřelo pět lidí. - čtěte V USA je pět nových případů antraxu

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video