Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Papež poprosil Boha za odpuštění za utrpení Židů

  11:35
- Papež Jan Pavel II. poprosil Boha o odpustuštění za utrpení Židů. Učinil tak v poslelství, které podle židovské tradice vložil do spáry v jeruzalémské Zdi nářků.
Papež Jan Pavel II. se v rámci své návštěvy Izraele setkal s premiérem Ehudem Barakem. Schůzka se uskutečnila po mši ve svatyni na Hoře Blahoslavenství u Galilejského jezera. Barak papeže krátce seznámil se stavem mírových jednání a požádal o pomoc při vymáhání izraelských vojáků zadržených nepřítelem.

Barak nazval papežovu návštěvu Izraele dosud nejvýznamnějším příspěvkem ke smíření mezi křesťany a židy vedoucí ke zlepšení atmosféry v mírových jednáních. Před schůzkou byl na žádost Izraelců z místnosti odstraněn kříž zavěšený na zdi.

Papež ještě navštíví tři posvátná místa v Galileji: kostel Rozmnožení chlebů a ryb, postavený na místě, kde podle bible Ježíš pěti chleby a dvěma rybami zázračně nasytil pět tisíc lidí, kostel Primátu svatého Petra u místa, kde se Ježíš po svém vzkříšení potřetí zjevil svým učedníkům a slovy "pas mé ovce" ustanovil Petra hlavou církve, a město Kafarnaum, které bylo hlavním Ježíšovým působištěm v oblasti.

Noc stráví hlava katolické církve v Jeruzalémě a v sobotu bude sloužit mši v nazaretském chrámu Zvěstování Panny Marie. Nazaret je dva roky místem nepokojů mezi místními křesťany a muslimy právě kvůli stavbě mešity, kterou si křesťané nepřejí v tak těsné blízkosti chrámu. Proti stavbě, kterou už Izrael schválil, loni protestoval i Vatikán.

Jan Pavel II. je teprve druhý papež, který navštívil Izrael. Před ním zde byl roku 1964 papež Pavel VI., po němž je pojmenována hlavní ulice Nazaretu. "Toto město poznamenalo velké násilí. Doufáme, že papežův příchod bude příležitost pro nalezení
jednoty," řekl nazaretský biskup Giacinto Boulos Marcuzzo.

Papež vyzval mladé lidi k víře
Při mši sloužené pod širým nebem na Hoře Blahoslavenství u Galilejského

Ohlasy na papežovu mši u Galilejského jezera

Dvacetiletá berlínská učitelka Anja Bierová:
"Přišli jsme sem, protože nás pozval papež. Byla to jeho myšlenka obrátit se s výzvou na mladé lidi a pro nás bylo důležité navštívit místa, kde žil Ježíš."
Dvaatřicetiletý Greg Singh z Londýna:
"Když se sem dostanete, je to jako příchod do nebe."
Nazzarena Di Sabatinová z Itálie:
"Když jsme viděli Jana Pavla II., viděli jsme Ježíše Krista."
jezera na severu Izraele vyzval papež Jan Pavel II. mladé lidi, aby byli odvážnými věrozvěsty božího království. "Nyní je na vás, abyste byli odvážnými apoštoly tohoto království," prohlásil papež u dějiště slavného Ježíšova Kázání na hoře před více než padesáti tisíci lidmi, kteří většinou přicestovali ze zahraničí.

Jan Pavel II. přiznal, že volba, kterou mladým nabízí, není snadná a přesahuje síly mnoha lidí v dnešním světě, v němž je před námi nejistá budoucnost a kde jsme sváděni ke ztrátě víry a svého křesťanského dědictví.

"Třebaže se zdá, že hlas zla má smysl ve světě, v němž často vítězí násilí a v němž mají úspěch nečestní, Ježíš nabízí odlišné poselství," zdůraznil Jan Pavel II. v kázání za poslední a největší mše své týdenní cesty po biblické Svaté zemi.

Kristova výzva podle papeže vždy stavěla lidi před volbu mezi dvěma hlasy soupeřícími o dobytí srdce a i nyní nabízí volbu mezi dobrem a zlem, volbu mezi životem a smrtí.

"Věřit v Ježíše znamená vybrat si víru v to, co říká, jakkoli podivné se to může zdát, a vybrat si odmítnutí výzev zla, jakkoli přitažlivé se mohou zdát," podotkl. "Který hlas se rozhodnou následovat mladí 21. století?" zeptal se.

Papež se omluvil za holocaust (23. 3. 2000)
Papež Jan Pavel II. se ve středu v jeruzalémském památníku Jad Vašem omluvil za zločiny spáchané během holocaustu. Stal se vůbec první hlavou katolické církve, která navštívila tento památník věnovaný památce šesti milionů Židů vyvražděných nacisty. Projevil také lítost nad antisemitismem křesťanů vůči Židům.

"Ujišťuji židovský národ, že katolická církev... je hluboce zarmoucena nenávistí, pronásledováním a projevy antisemitismu, které postihly Židy ze strany křesťanů v kterékoli době a na kterémkoli místě," prohlásil papež.

Ohlasy na papežovu omluvu

Hlavní izraelský rabín aškenázských židů Meir Lau :
"Očekával jsem od něj nejen věci týkající se členů církve, kteří se dopustili hříchů na židovském národě, ale také věci týkající se katolické církve, která sama nejednou rozdmýchávala nenávist vůči židům."
Izraelský premiér Ehud Barak:
"Udělal jste více než kdokoli jiný pro historickou změnu postoje církve vůči židovskému národu... a pro zacelení ran, které hnisaly mnoho hořkých staletí."
 "Přišel jsem do Jad Vašemu, abych uctil památku milionů Židů, kteří - zbaveni všeho a zvláště lidské důstojnosti - byli zavražděni v holocaustu," prohlásil papež.

"Nejsou dostatečně silná slova pro vyjádření lítosti nad strašnou tragédií šoy (hebrejské slovo pro holocaust)," podotkl. Mnozí z lidí, kteří naslouchali papežově omluvě plakali. Mezi přítomnými byly i zhruba dvě stovky osob, které přežily nacistickou genocidu. Dvacet z nich přijelo z papežova rodiště, polských Wadowic.

Dva kardinálové, Australan Edward Cassidy a Francouz Roger Etchegaray, v památníku jménem papeže položili věnec. Jad Vašem předal Janu Pavlu II. deset reprodukcí ilustrací bible, které v letech 1941 a 1942 nakreslil belgický židovský malíř zabitý v koncentračním táboře v Osvětimi Carol Deutsch pro svou dvouletou dceru Ingrid.

Papež se neomluvil za chování papeže Pia XII., který podle mnoha Izraelců mlčel tváří v tvář holocaustu.

Jan Pavel II. se také na znamení katolicko-židovského přátelství setkal se dvěma  izraelskými hlavními rabíny, hlavou sefardské komunity Elijahuem Bakšim-Doronem a hlavou aškenázské komunity Lauem, v jejich úřadě v západní části Jeruzaléma.

Papež podpořil Palestince ( 23. 3. 2000)
Jan Pavel II. před odletem do Jeruzaléma navštívil palestinský uprchlický tábor Duhajšá na západním břehu Jordánu a vyzval mezinárodní společenství k mobilizaci politické vůle, jež skoncuje s utrpením palestinských uprchlíků. Prohlásil, že po celou dobu svého pontifikátu soucítil s palestinským lidem a jeho utrpením. "Církev zůstane na vaší straně a bude vaši věc prosazovat po světě," dodal.

Situaci uprchlíků, kteří ztratili své domovy za izraelsko- arabských válek, mohou podle papeže vyřešit pouze političtí představitelé Blízkého východu a mezinárodního společenství obecně, kteří se nechají vést službou pro všeobecné blaho.

"Svou výzvou mířím k větší mezinárodní solidaritě...žádám všechny, kdo upřímně pracují pro mír a spravedlnost, aby neztráceli odvahu. Vyzývám politiky, aby plnili už uzavřené dohody a aby se přiblížili k míru, který si přejí všichni rozumní muži a ženy, stejně jako ke spravedlnosti, která je oddělitelným právem těchto lidí," řekl papež.

Papež Jan Pavel II. pokládá s pomocí dvou kardinálovů, Australana Edwarda Cassidy a Francouze Rogera Etchegaraye, v památníku holocaustu Jad Vašem v Jeruzalémě

Papež Jan Pavel II. líbá během mše u Galilejského jezera na severu Izraele kříž

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...