Vladimir Putin navštívil ve Vatikánu papeže Františka. Po čtyřech letech

  • 39
Papež František přijal ve čtvrtek ve Vatikánu ruského prezidenta Vladimira Putina. Je to již jejich třetí setkání. Poslední návštěva proběhla před čtyřmi lety. Tehdy spolu řešili situaci na Blízkém Východě a na Ukrajině.

K setkání došlo naposledy 10. června 2015 v knihovně Apoštolského paláce. Papež vyzval k mírovému úsilí a zdůraznil, aby byly zajištěné nezbytné podmínky pro život všech členů společnosti, včetně náboženských menšin a především křesťanů. 

Poprvé navštívil ruský prezident papeže Františka 25. listopadu 2013. Předmětem jejich rozhovoru byla krize v Sýrii a papež při této příležitosti zdůraznil naléhavost zastavit násilí a povzbudil ke konkrétním iniciativám vedoucím k mírovému řešení konfliktu.

Setkání s papežem Benediktem XVI.

Prezident Putin se také setkal i s předchůdci papeže Františka, a to v letech 2000 a 2003 s Janem Pavlem II. a v březnu roku 2007 pak s papežem Benediktem XVI. Toto setkání mělo poukázat na srdečné vztahy existující mezi Svatým stolcem a Ruskou federací a na vzájemnou touhu je dále rozvíjet, a to i prostřednictvím specifických kulturních iniciativ.

Dále se zaměřili na některá témata ohledně vztahu mezi katolickou a pravoslavnou církví a analyzovali otázky týkající se mezinárodního dění, zejména Blízkého východu. V neposlední řadě byla věnována pozornost problematice extremismu a nesnášenlivosti, která vážně ohrožuje občanské soužití mezi národy, a byla zdůrazněna potřeba zachovat mír a prosazovat diplomatické mírové řešení konfliktů.

V létě roku 2010, zhruba půl roku po setkání prezidenta Medveděva s Benediktem XVI., Ruská federace a Svatý stolec navázaly plné diplomatické vztahy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video