František navštívil Arabský poloostrov. Jako první papež v historii

  • 116
Papež František v neděli přicestoval do Spojených arabských emirátů. Jako první hlava římskokatolické církve stanul na půdě Arabského poloostrova, kde se zrodil islám. František od nástupu do funkce vyzývá k dialogu mezi islámem a křesťanstvím.

Letadlo, na jehož palubě papež cestoval, přistálo v hlavním městě Abú Zabí krátce před 22:00 místního času (19:00 SEČ). Papeže po přistání přivítal korunní princ emirátu Abú Zabí šajch Muhammad bin Zajd Nahaján, informovala agentura AP.

František v pondělí navštíví Velkou mešitu v Abú Zabí a zúčastní se soukromé schůzky s muslimskou radou starších. Zavítá i na mezicírkevní setkání v Abú Zabí, kde bude jednat se sunnitskými představiteli.

V úterý odslouží v Zajdově sportovním středisku mši, na níž se očekává zhruba 135 tisíc lidí. Na programu má dále návštěvu kostela sv. Josefa a s šajchem Muhammadem chce hovořit o tématu lidského bratrství a míru a také o snášenlivosti církví. 

Spojené arabské emiráty jsou islámskou zemí, kterou však podle Vatikánu obývá také zhruba milion katolíků. Na rozdíl od jiných států zde mohou křesťané svou víru volně praktikovat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video