Generální tajemník OSN poprvé navštívil bosenskou Srebrenici (26. července 2012)

Generální tajemník OSN poprvé navštívil bosenskou Srebrenici (26. července 2012) | foto: Reuters

OSN tehdy učinila příliš málo, kál se Pan Ki-mun v bosenské Srebrenici

  • 29
Generální tajemník OSN Pan Ki-mun jako vůbec první šéf OSN navštívil bosenskou Srebrenici. V projevu uznal, že mezinárodní společenství tehdy udělalo příliš málo na to, aby zabránilo masakru z července 1995.

Bosenskosrbské jednotky tehdy povraždily na 8 000 muslimských mužů a chlapců. "Srebrenica je jednou z nejčernějších kapitol moderní historie," řekl Pan Ki-mun u srebrenického památníku. "OSN svou odpovědnost nenaplnila a mezinárodní společenství nezabránilo genocidě," zdůraznil.

"Když tyto nekonečné řady hrobů vidím, tak bych rád řekl, že toto je posvátná půda nejen pro rodiny obětí, ale také pro rodinu států světa," dodal šéf OSN. Srebrenický masakr připomíná na osm tisíc hrobů.

Generální tajemník OSN zároveň varoval světové mocnosti, aby v Sýrii, kterou zmítají krvavé boje mezi vládními jednotkami a opozičními silami, neopakovaly chyby z Bosny.

Dobytí Srebrenice srbskými jednotkami a následný masakr tisíců lidí se stal jedním z tragických vrcholů tříleté občanské války v Bosně. Srebrenica do té doby platila za takzvanou bezpečnou zónu OSN. Nizozemští příslušníci mírových jednotek, pod jejichž ochranou byla, nedokázali obsazení zabránit: nebylo jich dost a neměli dostatek zbraní.

Zmíněné bezpečné oblasti pod ochranou mezinárodních jednotek vyhlásila OSN na několika místech Bosny, civilistům měly sloužit jako humanitární zóny.

Za masakr ve Srebrenici se před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávií zodpovídají tehdejší vrchní velitel bosenskosrbských sil Ratko Mladič, který obsazení města sám velel, a politický vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžič.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video