Nepovedený pomník vojákům Rudé armády v Kerči.

Nepovedený pomník vojákům Rudé armády v Kerči. | foto: kerchanin.ru

Co to je za skřety? Obyvatelé Krymu se diví památníku Rudé armády

  • 19
Ve městě Kerč byl odhalen nový pomník připomínající odvážnou operaci Rudé armády, která sehrála zásadní úlohu při vyštvání německých vojsk z Krymu. Místním se však socha nelíbí a podepisují petice, aby ji úřady nechaly předělat.

Pětimetrová socha na kerčské pobřežní promenádě byla odhalena v pátek při příležitosti 69. výročí kerčsko-eltigenské operace. Vojáci Rudé armády se v listopadu 1943 vylodili na východě Krymu a přes zuřivé německé protiútoky dokázali ubránit své pozice až do jara následujícího roku, kdy sovětská vojska podnikla rozhodující ofenzivu.

Betonový pomník natřený bronzovou barvou se líbí stařičkým veteránům, kteří o jeho vybudování dlouhá léta usilovali. Se svým dílem je spokojený i autor, který se v jednom rozhovoru dokonce přirovnal k Leonardovi da Vinci. Obyvatelé Kerče však příliš nadšení nejsou.

Nelíbí se jim, že kamenní vojáci mají epolety na vaťácích, vadí jim jejich neumělé pózy a především výrazy jejich tváří. "Vojáci na pomníku nevypadají dokonce ani jako Asiati, ale jako skřeti," cituje server news.ru jednoho z obyvatel města.

Kritici jsou ignoranti, hněvá se starosta

Pomník za milion hřiven (2,3 milionů korun) si na sociálních sítích vysloužil samá nelichotivá přízviska: ostuda, monstrum, karikatura. Na internetu se proto už sbírají podpisy pod výzvu, aby radnice nechala monument předělat.

Přisadil si i zpravodajský server Kerčanin, který napsal: "Obyvatelé Kerče sbírají podpisy za přestavbu památníku. Budeme pečlivě sledovat další vývoj a hlasovat pro to, aby si naši potomci zapamatovali hrdiny osvobození, a ne nějaké debilní Pokémony".

Starosta města Oleg Osadčij veškeré námitky odmítá a kritiky pomníku označil za hlupáky a ignoranty. Veřejnost ovšem dráždí i fakt, že radnice na návrh sochy měla vyhlásit veřejnou soutěž a uměleckou hodnotu vítězného modelu mělo posoudit ministerstvo kultury. Nic z toho se však nestalo.

Kerč, poloostrov Krym, Ukrajina

Kerč, poloostrov Krym, Ukrajina


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video