V supermarketu v německém Hamburku zaútočil muž nožem na zákazníky (28.7.2017)

V supermarketu v německém Hamburku zaútočil muž nožem na zákazníky (28.7.2017) | foto: AP

Džihádistu poslal německý soud na doživotí za mříže. Vraždil v supermarketu

  • 60
Na doživotí poslal hamburský soud do vězení Palestince, který loni v jednom ze supermarketů ubodal jednoho muže a šest dalších lidí zranil. Neúspěšný žadatel o azyl Ahmad A. svou vinu doznal. Uvedl, že vraždil ve jménu světového džihádu.

Mladý Palestinec, který se zřejmě zradikalizoval sám, si loni na konci července v jednom hamburském supermarketu z nabízeného sortimentu vzal kuchyňský nůž s asi dvaceticentimetrovým ostřím, kterým okamžitě začal útočit. 

Násilnému činu na místě podlehl Mathias P., na kterého Ahmad A. zaútočil jako na prvního, život ohrožující zranění utrpěl i další nakupující. Útočník pak zranil ještě pět lidí, než byl kolemjdoucími přemožen a zadržen.

Ahmad A. svůj čin vnímal jako „vůli boží“, „příspěvek ke světovému džihádu“ a jako odplatu za bezpráví, kterému jsou podle něj ve světě vystaveni muslimové. To během procesu potvrdil i jeho právní zástupce, který uvedl, že z hlediska obžalovaného měly činy náboženské pozadí. 

Pro zapojení Ahmada A. - který v Německu nedostal azyl, ale nemohl se kvůli chybějícím dokladům vrátit do vlasti - do teroristické organizace typu Islámského státu (IS) se nenašly důkazy.

Soud ve čtvrtek Palestince shledal vinným z vraždy, šesti pokusů o vraždu a šestinásobného ublížení na těle.

Německo v posledních letech zasáhlo několik islamistických teroristických činů. Nejkrvavější z nich si v prosinci 2016 v Berlíně vyžádal 12 obětí a desítky zraněných.

28. července 2017

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video