Palestinci sledují zápas své reprezentace s výběrem Thajska (9. března 2011)

Palestinci sledují zápas své reprezentace s výběrem Thajska (9. března 2011) | foto: AP

Palestinci vyrazili na fotbal, jejich reprezentace hrála poprvé doma

  • 21
Milovníci fotbalu v Palestině se konečně dočkali. Jejich reprezentace po letech izraelských obstrukcí odehrála první mezistátní zápas na domácím hřišti. Dlouho očekávaná premiéra měla hořkosladký nádech. Palestinští fotbalisté s Thajskem prohráli v domácí odvetě na penalty.

"Pro náš fotbalový tým je to historický den. Poprvé hraje domácí zápas v mezinárodní soutěži. Takový, který se skutečně počítá," sdělil BBC palestinský premiér Salám Fajád, který společně s mnoha fanoušky mrznul na tribuně.

"Je to další příležitost, jak dokázat, že jsme samostatným státem," dodal premiér národa bojujícího s Izraelem o právo na sebeurčení. A kvalifikační duel o postup na olympijské hry v roce 2012 v Londýně je pro palestinskou samosprávu reprezentativní diplomatickou zbraní.

Radost i smutek

Slavnostní atmosféru na stadionu ve městě Arám poblíž Ramalláhu ale kromě počasí pokazil i konečný výsledek odvety. Palestinci si z Thajska přivezli porážku 0:1. Během odvety se těsně před koncem prvního poločasu trefil do thajské branky Abdul Hamíd Abuhabíb.

Protože další branka už nepadla, musely o postupujícím rozhodnout až pokutové kopy, v nichž palestinský tým prohrál 5:6. Politická symbolika zápasu ale nad sportovním výsledkem jednoznačně převážila.

Palestinci sledují fotbalový zápas s Thajskem (9. března 2011)
Palestinci sledují fotbalový zápas s Thajskem (9. března 2011)
Palestinci sehráli s Thajskem kvalifikační zápas o postup na olympiádu - byl to pro ně první mezinárodní zápas na domácí půdě (9. března 2011)

Podle předsedy Asijské fotbalové federace Mohameda bin Hamáma byl zápas mostem mezi lidmi, který může dopomoci míru v regionu. Apeloval také na Izraelce, aby svoji vládu tlačili k zmírnění cestovních omezení pro palestinské sportovce.

Palestinský fotbalový tým se stal členem FIFA v roce 1998 a jeho domácí stadion na Západním břehu Jordánu byl v roce 2008 rekonstruován podle standardů požadovaných pro mezistátní zápasy. Obavy o bezpečnost hráčů a vytrvalý diplomatický tlak Izraele ale velkou premiéru domácích dlouho odsouvaly.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video