Zardárí vsadil v kampani i na tvář své zesnulé choti

Zardárí vsadil v kampani i na tvář své zesnulé choti | foto: Reuters

Pákistánu bude vládnout vdovec po zavražděné expremiérce

  • 9
Prezidentem Pákistánu se stal podle neoficiálních výsledků voleb Ásif Alí Zardárí. Vdovec po zavražděné političce Bénazír Bhuttové ujišťuje, že zachová prozápadní kurz svého předchůdce Parvíze Mušarafa. Ten v srpnu odstoupil kvůli tlaku opozice. Volební den narušil bombový útok v Péšávaru.

Nálož nastražená v autě explodovala u policejního kontrolního stanoviště na předměstí Péšávaru na severozápadě země a zcela ho zničila. Podle policie ji odpálil sebevražedný útočník. Silný výbuch pobořil také budovy na nedalekém tržišti. V jejich troskách zůstali uvězněni lidé.

Bilance obětí se postupně zhoršovala, odpoledne se počet mrtvých vyšplhal na tiřcet. Zraněno bylo asi sedmdesát lidí. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podezření ale padá na některou z extremistických skupin napojených na Al-Kajdu.

Útoku nezabránila ani zvýšená bezpečnostní opatření. Za poslední rok zemřelo v Pákistánu při bombových a sebevražedných útocích skoro dvanáct stovek lidí - včetně Bhuttové, kterou atentátníci zabili 27. prosince, když opouštěla předvolební shromáždění v Rávalpindí.

Následky bombového útoku v pákistánském Péšávaru. (6. září 2008)

Atentát připomněl, v jak složité situaci se nová hlava státu ocitne. Kromě islámského extremismu se bude muset vypořádat také s ekonomickou krizí a mnoha dalšími problémy. Pod velkým tlakem bude ale Zardárí hlavně kvůli svému spojenectví s USA v boji proti terorismu.

Spolupředseda vládní Pákistánské lidové strany porazil ve volbách dva soupeře - Mušahída Husaina, předsedu opoziční Pákistánské muslimské ligy Kaide Azam, která podporovala Mušarafa, a bývalého soudce Muhammada Saída Zamána Siddikího.

O novém prezidentovi hlasovalo v tajné volbě více než 1 100 zákonodárců v islámábádském parlamentu a ve čtyřech provinčních shromážděních. Hlasy z provincií ale mají podle poměrného systému menší váhu.

Zardárího stoupenci, někteří se slzami v očích, přivítali první výsledky skandováním "Dlouhý život Bhuttovým!" Z balkonu sněmovny se usmívaly dvě dospívající dcery Zardárího a Bhuttové a jedna z nich držela v rukou portrét zavražděné matky, uvádí ČTK.

Příznivkyně Bhuttové slaví vítězství jejího chotě ve volbách

"Není to jen vítězství pro Zardárího a Pákistánskou lidovou stranu ale také vítězství ... snu Bénazír Bhuttové o demokratickém politickém systému," řekla novinářům mluvčí partaje Farzána Rádžaová.

Zardárí střídá Parvíze Mušarafa, který vedl Pákistán devět let a rezignoval před třemi týdny. K moci se dostal při nekrvavém převratu v roce 1999 a po útocích z 11. září se přidal k Američanům ve válce proti terorismu. - přečtěte si Mušaraf podlehl tlaku vlády, odchází


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video