Pákistánci odvážejí zakryté trosky vrtulníku, který se porouchal při operaci

Pákistánci odvážejí zakryté trosky vrtulníku, který se porouchal při operaci Američanů proti Usámu bin Ládinovi. (2. května 2011) | foto: AP

Pákistán údajně pustil Čínu k vrtulníku ze zásahu proti bin Ládinovi

  • 29
Pákistán poskytl Číně přístup k troskám helikoptéry, která počátkem května havarovala při zásahu amerického komanda proti teroristovi Usámu bin Ládinovi v severním Pákistánu. Stroj byl podle všeho vybaven technologií, která znemožňuje zachycení radarem. Washington přitom výslovně žádal, aby tak Islámábád nečinil.

"USA mají informace, že Pákistán, především pákistánská tajná služba ISI, umožnila čínským vojákům přístup k havarované helikoptéře v Abbottábádu," citoval list Financial Times nejmenovaný zdroj z "výzvědných kruhů".

Pákistán, který udržuje s Čínou blízké vztahy, prý umožnil čínským tajným agentům trosky vyfotografovat a odebrat vzorky speciálního pláště stroje.

Pokud se odhalení podle agentury Reuters potvrdí, bude to zřejmě znamenat další otřesy ve vztazích mezi Pákistánem a USA, které značně utrpěly po květnovém zásahu amerického komanda v Abbottábádu.

Neviditelné vrtulníky radary nezachytí

"Tyto výčitky postrádají jakýkoli reálný základ," popřel tyto zprávy mluvčí pákistánské armády generálmajor Asar Abbás. Podle něj je tato zpráva součástí kampaně proti pákistánským bojovým složkám.

Jeden z vrtulníků měl při akci poruchu a neplánovaně musel přistát. Američané proto po zabití bin Ládina poškozený stroj vyhodili do vzduchu.

Pákistán trosky zabavil a na konci května předal USA, jejich snímky se ale přesto dostaly na veřejnost. Zachovaná ocasní část měla prolamovaný tvar, který připomínal letadla vybavená technologií stealth, která nejde zachytit radarem. Dosud se přitom nevědělo, že by Spojené státy takzvané neviditelné vrtulníky měly.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video