Budoucnost rusko-amerických vztahů je i v rukou nového amerického prezidenta.

Budoucnost rusko-amerických vztahů je i v rukou nového amerického prezidenta. | foto: Reuters

Padnou si Obama a Putin kolem krku? Těžko

  • 15
Přichází po delším mrazu diplomatická obleva? Padnou si - symbolicky řečeno - ruští a američtí vládci kolem krku? Ledacos na to ukazuje: nikdy v minulých měsících nepřicházely z Moskvy a Washingtonu takové salvy proklamací, že budoucnost nepochybně přinese mnohem lepší vztahy, jen je třeba se snažit.

A v úterý naznačila Hillary Clintonová to, co muselo znít v Moskvě jako rajská hudba: USA možná pohřbí své radarové plány.

Tedy ano: očekávání jsou velká a vztahy pobořené válkou v Gruzii a hádkami o radar se opravdu mohou zlepšit. Navzdory optimismu však dramatickou a zásadní otočku k lepšímu čeká málokdo - podle diplomatů i analytiků je málo pravděpodobná.

Proč? Především proto, že Obama Neobama mají obě země výrazně odlišné zájmy, z nichž nechtějí slevit. A je hodně témat, o nichž se budou s gustem hádat i v budoucnosti. Včetně názoru, kam by se měl světový vývoj ubírat.

Budoucnost rusko-amerických vztahů

Budoucnost rusko-amerických vztahů, stejně jako mnoho podstatných věcí na globální scéně, bude záviset na dvou klíčových otázkách: 1. Osvědčí se Obama jako schopný vládce? 2. Jak hluboká bude ekonomická krize?

Moskva má totiž tendenci hledět na Obamovy proklamace o nutné spolupráci jako na projev slabosti. A čeká, že díky tomu se Kreml na úkor Ameriky prosadí mnohem více než za "tvrďáka Bushe".

Například otázku radaru již považují v Moskvě za vyřešenou - a mají (ne zcela přesný) dojem, že Washington Moskvě ustoupil. "USA přece nemohou ze dne na den ohlásit, že je se vším konec, ztratily by tvář," citovala agentura RIA-Novosti experta na mezinárodní vztahy Artěma Malgina. "V každém případě půjde nyní vše mnohem pomaleji než za Bushe."

Pokud ovšem Obama v příštích měsících ukáže, že je opravdu schopný a rezolutní politik, prvotní naděje na "báječnou spolupráci" mohou velmi rychle zmizet nejprve z Moskvy a hned nato i z Washingtonu.

A hodně bude záviset na tom, jak rychle se podaří uhasit globální ekonomickou krizi. I ruský prezident Medveděv tento týden varoval, že příští měsíce budou mimořádně krušné. Tím se zvyšuje nebezpečí, že v Kremlu budou v pokušení použít starou osvědčenou taktiku - ukázat někam za hranice a svým občanům říci: "To naši nepřátelé na Západě za to vše mohou!"


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video