Maskovaný ozbrojenec u města Bákuba v Iráku

Maskovaný ozbrojenec u města Bákuba v Iráku | foto: Helmiy al-Azawi, Reuters

Ozbrojenci vraždili v irácké vesnici, desítky lidí unesli

  • 32
Pravděpodobně členové irácké Al-Kajdy zaútočili na šíitskou vesnici nedaleko Bákuby. Zabili čtrnáct civilistů a 35 lidí unesli. Mezi oběťmi jsou podle policie také tři děti a dvě ženy, zraněno je nejméně čtrnáct lidí a několik domů bylo do základu vypáleno.

Komando zaútočilo na vesnici brzy ráno nejdříve z minometů. Pak vniklo dovnitř zhruba šedesát ozbrojených mužů a začali vyhánět lidi z domů. Místní se údajně pokoušeli bránit a tři z útočníků zabili.

Bákubá je správním střediskem provincie Dijála, která leží severně od Bagádu. Žijí v ní sunnité i šíité a zřejmě se tam stahují teroristé vytlačení masivními bezpečnostními operacemi z Bagdádu.

Dijála patří stále k nebezpečným místům Iráku a jsou zde silné americké i domácí jednotky. Američané se snaží na svou stranu získat místní kmeny a mnozí muži se připojili k boji proti Al-Kajdě tím, že udržují hlídky a střeží své vesnice.

Irácké úřady dnes vydaly čerstvou bilanci obětí násilí. Vyplývá z ní, že počet civilních obětí stále klesá. V listopadu zahynulo 606 Iráčanů, což je vůbec nejméně za měsíční období od loňského únorového útoku na svatyni v Sámaře. Po něm se rozpoutaly násilnosti, při nichž měsíčně umíraly až dva tisíce lidí.

Klesá také počet mrtvých v americké armádě, i když letošek byl pro Američany v Iráku nejtragičtější od roku 2003. Letos tam přišlo o život přes 850 vojáků, za minulé čtyři roky americká armáda ztratila více než 3800 lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video