Členové volební komise oznamují výsledky referenda

Členové volební komise oznamují výsledky referenda - Členové irácké ústřední volební komise oznamují částečné výsledky referenda o ústavě. | foto: Ali Jásim, Reuters

Osud irácké ústavy visí na vlásku, rozhodne Ninive

  • 32
Schválení irácké ústavy závisí na sunnitské provincii Ninive. Devět dní po referendu se ukázalo, že její návrh odmítli i v Anbáru na západě země. Text neprošel i v provincii Saláhaddín. Ústava nebude platit, když ji odmítnou tři provincie.

Proti ústavě se vyslovila drtivá většina obyvatel Anbáru. Podle komise své "ne" řeklo 97 procent lidí. V Saláhaddínu s ní nesouhlasilo 81 procent těch, kteří se dostavili k volebním urnám. Dvanáct provincií už dokument přijalo.

Konečné rozhodnutí tak pravděpodobně zůstane na převážně sunnitské provincii Ninive. Výsledky komise oznámí v úterý či ve středu.

Sunnité byli od začátku proti
Návrh ústavy prošel iráckým parlamentem navzdory nevoli sunnitů. Ti tvrdí, že dokument je "americký" a jeho schvalování od počátku protahovali. Žádali například větší záruky proti rozpadu Iráku na federaci šíitské, kurdské a sunnitské oblasti.

Sunnité jsou na rozdíl od šíitů a Kurdů zastánci centralizace Iráku. Po schválení ústavy v parlamentu představitelé sunnitské menšiny oznámili, že udělají vše pro to, aby ústava neprošla. - více zde

Navzdory jejich výhrůžkám všichni zastánci od počátku tvrdili, že referendum je pouhou formalitou a proběhne bez jakýchkoliv obtíží. Nyní však osud konstituce visí právě na sunnitech. K odmítnutí ústavy totiž stačí, aby s ním nesouhlasily tři provincie.

Pokud nakonec návrh projde, čekají Irák v prosinci parlamentní volby.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video