Kouřící komíny ostravského Mittalu

Kouřící komíny ostravského Mittalu | foto: Alexandr Satinský, MF DNES

Ostravský vzduch? Jako v Číně

  • 21
Kde se nejlépe připravit na olympiádu v Pekingu? Jedním z ideálních míst by mohla být Ostrava. Hodnoty koncentrací škodlivin ve zdejším ovzduší jsou totiž srovnatelné s některými lokalitami v Číně a dalších východoasijských státech.

Ovzduší na Ostravsku je srovnatelné s některými oblastmi v Číně a Indii či třeba s thajským hlavním městem Bangkok. Tvrdí to Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd České republiky. Stejný názor měli i někteří z účastníků konference v americké Filadelfii, z níž se Šrám vrátil před dvěma týdny.

Na jednu ze světově nejvýznamnějších konferencí zabývajících se vlivem ovzduší na zdravotní stav populace míří každoročně odborníci z celého světa. Pořadatelem je americká nezisková organizace Health Effects Institute.

"V nejznečištěnější oblasti Ostravy, v Radvanicích a Bartovicích, byla průměrná roční koncentrace polétavého prachu (PM10) v roce 2007 66 mikrogramů na metr krychlový. Průměrná roční koncentrace benzo(a)pyrenu (karcinogenní sloučeniny - pozn. red.) byla 11,5 nanogramů na metr krychlový," dozvěděli se účastníci konference a mnozí byli velmi překvapeni.

Pro srovnání: koncentrace benzo(a)pyrenu jsou třeba v New Yorku asi desetkrát nižší a mnohonásobně nižší jsou i koncentrace polétavého prachu.

"Vysoké hodnoty koncentrací škodlivin v ovzduší Ostravy, které doktor Šrám prezentoval, nás velmi zaujaly," potvrdil MF DNES prezident Health Effect Institutu Dan Greenbaum.

"V USA jsou mnohem nižší limity znečištění - pro polétavý prach PM2,5 například 15 mikrogramů na metr krychlový. A ani ten nebývá příliš převyšován."

Důvod? Podle Šráma větší rozloha území, menší výskyt lokálních topenišť, v nichž se navíc převážně topí dřevem, či třeba přesuny průmyslových podniků do oblasti východní Asie.

"Zájem o problematiku znečištění ovzduší roste v USA, kde stále zpřísňujeme limity, i ve zbytku světa, pro nějž platí standardy stanovené Světovou zdravotnickou organizací," sdělil MF DNES prezident Greenbaum.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video