OSN: Ve světě je líp, ale jen někde

  • 22
Lidí ve světě přibývá, ale zdaleka se nedaří zajistit plynulý rozvoj zdrojů jejich obživy. Tak lze shrnout každoroční zprávu Populačního fondu OSN. Jen částečné úspěchy přiznává dokument také boji za rovnoprávnost žen a za rovný přístup ke zdravotní péči.

Populační fond OSN (UNFPA) sleduje pokrok v celosvětové společnosti od roku 1994, kdy se konala Mezinárodní konference o populaci a rozvoji v Káhiře.

Stále chybějí peníze
Letošní zpráva konstatuje, že dostupnost plánovaného rodičovství, počet bezpečných těhotenství i prevence šíření viru HIV se sice zlepšily, ale situaci momentálně nejvíce ohrožuje nedostatek financí.

Navíc je aktuální stav na jedné straně lepší než před deseti lety, na druhé straně má ovšem k dokonalosti stále daleko.

Vedle vysychání finančních zdrojů to jsou ještě nerovnost pohlaví, nedostupnost základní zdravotní péče a nedostatečné vzdělávání, které brzdí výraznější pokrok.

V dnešním světě je podle OSN na 350 milionů párů, které mají jen omezený přístup k moderním metodám plánovaného rodičovství. Fond připomíná, že ačkoli ledaskde porodnost klesá, do roku 2050 bude ve světě takřka 9 miliard lidí.

Dlouhodobé neduhy se neléčí
Nadále přetrvávají neduhy v celosvětovém vývoji, které ho trápily i v minulosti. Poškozuje se životní prostředí, vylidňuje se venkov a roste populace velkoměst, takřka se zdvojnásobila migrace, poznamenali odborníci OSN.

Co se týče růstu onemocnění virem HIV, polovinu nových zaznamenaných případů tvoří lidé ve věku od 15 do 24 let. Nejohroženější jsou mladé ženy v Africe, většina nakažených totiž nemá přístup k moderním lékům.

Ilustrační foto.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video