(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: un.org

OSN řeší sexuální zneužívání, za čtvrt roku má přes padesát stížností

  • 38
Organizace spojených národů obdržela v letošních prvních třech měsících 54 stížností na sexuální zneužívání, kterého se údajně dopustili její pracovníci a spolupracovníci. V úterý to oznámil mluvčí OSN Farhan Haq s tím, že organizace všechna obvinění prověřuje.

Čtrnáct stížností směřuje proti příslušníkům mírových sborů OSN. Osmnáct se týká zaměstnanců neupřesněných agentur, fondů a programů, dalších 21 bylo míří proti lidem z partnerských organizací. Jednomu obvinění pak čelí člen mezinárodní jednotky, která působí pod mandátem Rady bezpečnosti OSN.

„Z 66 obětí je 13 nezletilých dívek,“ uvedl Haq. Podle něj jsou dvě zneužité ženy a jedna dívka těhotné.

Dosavadní vyšetřování ukázalo odůvodněnost dvou stížností a dvou nikoliv. Dalších 21 obvinění je v různé fázi vyšetřování a 27 se předběžně vyhodnocuje, dodal Haq podle agentury AP.

Loni OSN obdržela 138 stížností na sexuální delikty svých pracovníků a pracovníků přidružených organizací. Vyplývá to z březnové zprávy OSN, podle které se přes 40 procent obvinění týkalo příslušníků mírových sborů. Generální tajemník OSN António Guterres označil eliminaci zneužívání za jednu ze svých hlavních priorit pro letošní rok.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video