Diskuze

Ztratila jsem víru v dobré Rusy, říká ukrajinská novinářka po roce války

Obyčejní Rusové proti invazi neprotestují, prý jsou malí páni. Ale to oni ruskému režimu umožnili všechno, co dnes dělá. A měli by konečně přijmout odpovědnost, říká v rozhovoru pro iDNES.cz ukrajinská novinářka Olga Tokariuková. Prvních šest měsíců invaze strávila na západě Ukrajiny, pak se i s dcerou přesunula do Velké Británie. K ruštině už cítí odpor.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dekuji za vynikanici rozhovor.R^

0 0
možnosti

Děkuju za skvělý rozhovor. A k zamyšlení je, jak paní novinářka mluví o kolektivní vině a zodpovědnosti úplně všech Rusů, kteří (i nechtěně) umožnili dovést situaci v Rusku až k této dnešní zvrácenosti.

4 0
možnosti

U Rusů se vůbec nevylučuje velkoruské uvažování s jakýmsi prodemokratickým postojem.

Rus může chtít, aby Rusko ovládalo jiné země, ale zároveň může chtít, aby v Rusku byly svobodné volby a aby tam byla zajištěna běžná občanská práva.

My si to neumíme představit. Já chci běžná občanská práva v České republice a s tím automaticky přichází i mé demokratické smýšlení třeba směrem ke Slovensku. Stejně jako nechci, aby u nás byli zavíráni lidé třeba zaato, že řeknou že ministerský přečdseda nebo prezident republiky je neschopný břídil a bezohledný vypočítavý kariérista, tak nechci, abychom vtrhli na Slovensko a tyranizovali Slováky. Obojí je pro mne nepřijatelné do stejné míry. Možná to tyranizování souseda je ještě horší, protože tím bychom vnitřní nesvobodou bychom páchali jen jeden zločin (pouze to potlačení lidských práv), zatímco jako agresoři bychom páchali dva zločiny (potlačení lidských práv a mezinárodní agresi)

A platí to i naopak: Ten, kdo byl chtěl tyranizovat třeba Slováky nebo jiné národy, by zavedl tvrdou totalitu i uvnitř. Prostě demokratické cítění má Čcech buď v obou směrech, nebo ani v jednom.

Píši teoreticky a ponechávám stranou, že bychom byli na Slovensku vojensky poraženi, protože my bychom bojovali velice vlažně a bez zájmu, zatímco Slováci by do toho šli naplno jako obránci své vlasti. To ponechávám stranou a ten příklad uvádím pouze jako součást úvahy o českém způsobu myšlení.

Ruský způsob myšlení je jiný. Rus si tu vnitřní svobodu může přát, ale zároveň můžte chtít, aby Rusko tyranizovalo Ukrajince, Pobaltské národy a třeba i zeměpisně už poněkud vzdálené Čechy nebo Bulhary.

6 0
možnosti

Tu myslim ztratila vetsina civilizovaneho sveta uz pred rokem. Je jen dobre, ze se o te parodii na prezidenta zacina mluvit jako o diktatorovi. A pokud s tim ty posledni zbytky dobrych rusu nic neudelaji, je potreba tyhle zeme odstrihnout od sveta.

1 0
možnosti

K39a16r17l 54R67i19e67g61e39l

23. 2. 2023 23:07

Ale tady nejde o víru - být Russem je známá diagnóza:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Endemick%C3%BD_kretenismus

4 0
možnosti

EU Evropska Unie je modra, Bila - zamrzle Rusko? Nostradamus... :-)

„Modrá hlava ublíží bílou hlavou v takové míře, v jaké bude dobro Francie pro oba,“

https://www.ctidoma.cz/zajimavosti/nostradamus-predpovedel-treti-svetovou-valku-v-evrope-68553?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

0 0
možnosti

Proroctví, která se vyplnila

V minulosti už se Nostradamovi podařilo předpovědět hned několik zlomových historických událostí. Mezi tyto předpovědi budoucnosti patří mimo jiné i nástup Adolfa Hitlera k moci, atentát na bývalého amerického prezidenta Johna F. Kennedyho a Velký požár londýna.

V knize proroctví je obsažen i následující verš, který by měl údajně odkazovat k začátku třetí světové války: „Modrá hlava ublíží bílou hlavou v takové míře, v jaké bude dobro Francie pro oba,“ není ale jisté, na co přesně motivy, které se ve verši objevují, odkazují.

Někteří spekulují o tom, že verš odkazuje k roku 2022, konkrétně tedy k létu 2022. Tato tvrzení momentálně posiluje i fakt, že opakující se varování o nebezpečí přicházejícím z východu a invazi bohužel odpovídá současné situaci.

0 0
možnosti

Dnes měla začít ruská ofenziva. Kde je? Snad jsem ji nezmeškal... Nebo jó?

1 1
možnosti

M94a84r31t16i71n 84K79y38p83r

23. 2. 2023 22:44

Kde to psali? A o průlom se rusáci pokoušejí už asi 14 dní. Zatím při tom přišli asi o stovku tanků a Ukrajinci je zatlačili u Vuhledaru do pozic z loňského prosince. Ono je opravdu těžké u tak tragikomické armády poznat kdy se jedná o ofenzivu a kdy vlastními tanky čistí minová pole.;-D

2 0
možnosti

Na tohle se dá těžko co napsat 😢. Každý den tady čtu o těch hrůzách na Ukrajině. Pak na to musím pořád myslet, protože ty lidi lituju a mám hrozný vztek na Putina. A do toho strach o práci, protože se v naší branži hodně propouští, osobní a finanční trable, problémy se zdravím. Už to poslední dobou nějak nedávám...:-(

5 0
možnosti

a do toho jeste mobilizace jak pisou R^;-D

0 0
možnosti

A80d75a16m 64W36o96l34f

23. 2. 2023 22:20

To je slepice... prý Navalnyj je imperialista. Člověk, který pořádal demonstrace proti Putinovi a nyní sedí v ruském vězení a odsoudil válku.

1 12
možnosti

Že je Navalnyj tak trochu nácek zjistili evropští aktivisté už dávno, proto od něj dali ruce pryč už před lety. Že je s Putinem na kordy automaticky neznamená, že je to anděl

5 0
možnosti

Kolektivní vina je nesmysl. Každý člověk se rozhoduje za sebe. Hlavně v pohledu na národy nelze uplatňovat pojem kolektivní vina. Ano může být převaha zbabělců a zmanipulovaných jednoduchých lidí, ale pořád to nejsou všichni. Tak jako v ČSSR po roce 68.

Ani naše rodina nepatřila mezi ty největší bojovníky za svobodu, i když otec přišel o postavení a o práci, připojili jsme se k mlčící většině.

7 0
možnosti

Nikdo neobviňuje všechny Rusy do posledního člověka. Ale ruský režim to je dnes válka a stejný režim je podporován mnoha Rusy .. Lépe řečeno většinou Ruska. Mlčící většina taky byla pro a podporovala vůdce Adolfa...

5 0
možnosti