Bratr opozičníka Navalného opustil vězení, odseděl si tři a půl roku

  • 23
Tři a půl roku za mřížemi ruského vězení strávil Oleg Navalnyj, mladší bratr nejznámějšího představitele ruské opozice Alexeje Navalného. Ale zatímco ten dostal koncem roku 2014 za zpronevěru v ruské pobočce firmy Yves Rocher podmínku, Oleg musel za mříže.

Oleg Navalnyj opustil věznici v Orlovské oblasti v pátek ráno. Na svobodě ho přivítal jeho bratr, žena Viktoria a spolupracovníci z Fondu boje proti korupci. Na dotaz, jestli se také hodlá angažovat v politice, odvětil, že ještě neví. V nejbližší době prý má v plánu „jet domů a dát si šašlik s okurkou“.

Moskevský soud v prosinci 2014 za údajnou zpronevěru 31 milionu rublů odsoudil bratry shodně k 3,5 letům: Alexeje podmíněně, Olega nepodmíněně. Advokáti obou bratrů se proti rozsudku odvolali k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Ten neshledal proces politickým. Nařídil nicméně Rusku, aby Navalnému a jeho bratrovi vyplatilo zhruba 76 000 eur (dva miliony korun) jako úhradu soudních nákladů a odškodnění za porušení práva na spravedlivý proces, a to kvůli procesnímu pochybení.

Bratři Navalní se pak na základě rozhodnutí štrasburského soudu domáhali přehodnocení celého případu u ruského nejvyššího soudu. Ten v dubnu jejich požadavek odmítl a rozsudek potvrdil. 

Podobný scénář se odehrál i v další Navalného kauze, v níž šlo o údajnou krádež dřeva v podniku Kirovles. Opozičník byl odsouzen k pětiletému podmíněnému trestu. Ačkoliv štrasburský soud loni vyhověl Navalného žalobě i v tomto případě a přiznal mu odškodnění, ruský soud jej v opakovaném procesu znovu odsoudil ke stejnému trestu.

Navalnyj považuje všechny procesy a tresty za vykonstruované a tvrdí, že se ho tak snaží Kreml umlčet. Kvůli vyměřeným trestům se nesměl letos v březnu zúčastnit prezidentských voleb.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video