Uladzislav Kavaljov u minského soudu (30. listopadu 2011)

Uladzislav Kavaljov u minského soudu (30. listopadu 2011) | foto: Reuters

Odsouzeného za atentát v minském metru popravili, tvrdí jeho příbuzní

  • 66
Muž odsouzený v Bělorusku za atentát v minském metru byl popraven. Tvrdí to jeho příbuzní, kteří se odvolávají na sdělení úřadů. Za smrt patnácti lidí si spolu se svým společníkem vyslechl loni v listopadu trest: smrt střelou do týla.

Sestra Uladzislava Kavaljova na Facebooku a novinářům sdělila, že rodinu o vykonání trestu informoval Nejvyšší soud dopisem, který je datován 16. března. Běloruské úřady tuto zprávu zatím oficiálně nekomentovaly.

Druhým odsouzeným byl Dzmitryj Kanavalav. Ten odmítl požádat o milost a rozsudek přijal. O jeho osudu zatím nejsou k dispozici informace.

Oba byli loni v listopadu odsouzeni k trestu smrti, který má být proveden střelou do týla. Podle běloruských zákonů se proti rozsudku nelze odvolat.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko je tento týden odmítl omilostnit. Při atentátu v minském metru provedeném loni v dubnu zemřelo patnáct lidí a více než 300 dalších bylo zraněno.

Bělorusko je jediným z evropských států, kde nebyl trest smrti zrušen.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video