V americké Alabamě zemřel čtyřiašedesátiletý vězeň Doyle Lee Hamm, jehož...

V americké Alabamě zemřel čtyřiašedesátiletý vězeň Doyle Lee Hamm, jehož popravu úřady před více než třemi roky odložily, protože popravčí u něj nemohli najít vhodnou žílu pro smrtící injekci. ( | foto: AP

V Alabamě zemřel vězeň, jehož poprava se před třemi roky zvrtla

  • 50
V americké Alabamě zemřel vězeň, jehož popravu úřady před více než třemi roky odložily, neboť popravčí u něj nemohli najít vhodnou žílu pro smrtící injekci. Oznámil to jeho právní zástupce. Přesnou příčinu smrti určí pitva, ale zřejmě zemřel na komplikace v důsledku nevyléčitelné nemoci, uvedla tamní vězeňská správa.

Čtyřiašedesátiletý Doyle Lee Hamm skončil v cele smrti za vraždu zaměstnance motelu, tu spáchal v roce 1987 při loupežném přepadení. Policii se k činu doznal a byl odsouzen poté, co proti němu svědčili dva komplicové.

Hammův obhájce Bernard Harcourt tvrdil, že vězeň trpěl roky rakovinou lymfatických uzlin. Argumentoval tím, že stav jeho žil kvůli rakovině, žloutence a užívání drog neumožňuje aplikaci smrticí injekce. Místní úřady následně rozhodly, že mu popravčí na základě lékařského posudku látku aplikuje do žíly na noze, která je dostatečně dlouhá, aby pojala obsah injekce.

Nejvyšší soud nejprve těsně před začátkem popravu pozastavil, ale pak rozhodl, že takové řešení situace je právně přípustné. Místní úřady však komplikovaný proces nestihly připravit před koncem dne, na nějž byla stanovena, a rozhodly proto o jejím odložení.

Jeho obhájce se později s úřady dohodl, že další pokusy o popravu se nebudou provádět.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video