Očkování pákistánských dětí proti obrně v Islámábádu (17. července 2012)

Očkování pákistánských dětí proti obrně v Islámábádu (17. července 2012) | foto: AP

Taliban střílí po doktorech, kteří očkují pákistánské děti proti obrně

  • 40
Falešná vakcinační akce, díky které CIA vypátrala Usámu bin Ládina, má tragické důsledky pro pákistánské děti. Radikální islamisté z hnutí Taliban zakázali na svém území očkování proti dětské obrně a po zdravotnících neváhají střílet.

Důkazem toho je napadení doktora Constanta Dea, který se podílel na očkovací kampani Světové zdravotnické organizace (WHO). Když se v úterý vracel z rutinní cesty po venkově, začali na jeho džíp v Karáčí střílet dva ozbrojenci na motorce.

Podle webu americké televize CNN byl lékař postřelen do břicha, jeho řidič do ramena a hrudi. Oba muži se štěstím přežili a nyní se zotavují v jedné z místních nemocnic. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, málokdo ale pochybuje o tom, že útočníky poslal Taliban.

V červnu zakázal očkování proti dětské obrně velitel radikálních islamistů v Severním Vazíristánu. Lékaři se podle něj budou moci opět pustit do práce teprve poté, až Spojené státy v kmenových oblastech na severozápadě Pákistánu zastaví nálety svých bezpilotních letadel (podrobnosti čtěte v předchozím článku).

Zahraniční lékaři jsou špioni, myslí si Pákistánci

Boj proti dětské obrně v Pákistánu ovlivnila smrt šéfa teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina, kterého minulý rok ve městě Abbottábád zabilo americké komando. Američanům ho pod rouškou vakcinačního programu pomáhal vypátrat místní lékař Šakíl Afrídí (o jeho případu čtěte více zde).

Pákistánci nyní považují zahraniční zdravotníky za agenty CIA. Toto podezření vážně narušuje i zdar kampaně, která byla spuštěna minulý víkend. Jejím cílem bylo naočkovat 35 milionů dětí mladších pěti let, zdravotníci ale přiznali, že očkování dětí na území ovládaném militantními islamisty vzdali.

Rozhodnutí Talibanu podle WHO vystavuje riziku onemocnění přibližně 280 tisíc dětí. Pákistán je vedle Afghánistánu a Nigérie poslední zemí na světě, kde se dětskou obrnu ještě nepodařilo vymýtit. Paralyzující nemoc tam minulý rok zabila 198 dětí, píše list The Times.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video