ilustrační snímek | foto: Depositphotos

V USA začnou očkovat děti od 12 let. Pfizer čeká na poslední razítko

  • 62
Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválil vakcínu proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech pro i děti od 12 do 15 let. Snížit věkovou hranici pro použití americko-německé vakcíny ze 16 na 12 let se minulý týden jako jedna z prvních zemí na světě rozhodla Kanada.

Podle agentury AP tímto rozhodnutím začíná závod o to, zda se podaří naočkovat americké žáky a studenty předtím, než se po letních prázdninách vrátí do škol.

Vakcína byla dosud ve Spojených státech k dispozici pro nouzové použití jen pro osoby starší 16 let. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) oznámil, že dosavadní povolení pro použití přípravku upravil tak, aby napříště byla vakcína přístupná lidem od 12 do 15 let.

Očkování mladistvých této věkové kategorie může začít poté, co federální výbor pro očkování vydá konečné doporučení. Podle AP by to mohlo být již ve středu.

Chrání i děti. Pfizer oznámil další úspěch vakcíny proti covidu-19

Žádost o snížení věkové hranice pro použití vakcíny Pfizer/BioNTech ze 16 na 12 let posuzuje také Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), která by podle agentury DPA mohla vydat stanovisko začátkem června.

Rozhodnutí FDA bylo s napětím očekáváno především zástupci rodičů, škol a učitelů. Naočkování dětí, jimž dosud schválené vakcíny nebyly určeny, je podle epidemiologů zásadní pro plný návrat k normalitě po pandemii covidu-19.

28. dubna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video