ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

V Evropě by se mohlo očkovat novým typem vakcíny. Vidprevtyn hodnotí EMA

  • 254
Výbor Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) zahájil průběžné hodnocení další vakcíny proti covid-19 s názvem Vidprevtyn vyvinuté francouzskou společností Sanofi Pasteur. Informoval o tom český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Vidprevtyn je proteinová vakcína, takovou se v Evropě ještě neočkuje.

„Rozhodnutí Výboru pro humánní léčivé přípravky (CHMP) zahájit průběžný přezkum vakcíny Vidprevtyn je založeno na předběžných výsledcích laboratorních studií a časných klinických studií u dospělých. Tyto studie naznačují, že vakcína spouští tvorbu protilátek proti viru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19, a může tak pomoci chránit před tímto onemocněním,“ píše na svých stránkách SÚKL.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) bude vyhodnocovat, zda přínosy vakcíny převažují nad jejími riziky, a také posuzovat, jestli je dokumentace v souladu se standardy Evropské unie pro posuzování účinnosti, bezpečnosti a kvality.

Čtvrtina lidí odmítá očkování, přesvědčilo by je prokázání účinnosti vakcíny

Průběžný přezkum (tzv. rolling view) vakcíny by měl probíhat ve zkráceném harmonogramu. Podle informací na webu SÚKL „bude pokračovat tak dlouho, dokud nebude k dispozici dostatek důkazů pro předložení formální žádosti o registraci“.

Jak vakcína účinkuje

Vidprevtyn je proteinová vakcína, v EU by byla první schválenou svého typu. V Česku se očkuje dvěma vektorovými vakcínami od společností AstraZeneca a Johnson & Johnson, a pak také RNA vakcínami od Pfizeru a Moderny. Například ruský Sputnik V je také vektorová vakcína.

Proteinová vakcína se liší od vektorových nebo mRNA vakcín tím, že zatímco u těchto dvou typů je léčivou látkou „informace“ pro tvorbu S-proteinu, kdy S-protein je tvořen v organismu až po podání vakcíny, u proteinové vakcíny je S-protein přímo součástí vakcíny a je při očkování vpraven do organismu.

Jak vakcíny chrání před deltou? Zamezí těžkému průběhu, problém je přenos

„Proteinová vakcína obsahuje uměle získanou verzi spike proteinu, bílkoviny, která se nachází na povrchu viru SARS-CoV-2. Obsahuje také adjuvans, látku, která pomáhá posilovat imunitní odpověď organismu na vakcínu,“ vysvětluje SÚKL.

Jakmile je člověku tato vakcína podána, jeho imunitní systém rozpozná S-protein jako cizorodý a začne proti němu vytvářet protiprotilátky. Pokud později očkovaný člověk přijde do kontaktu se skutečným virem SARS-CoV-2, jeho imunitní systém rozpozná virový S-protein a jeho organismus bude připraven bránit tělo proti koronaviru.

„Jedná se o klasický typ vakcíny, na podobném mechanismu jsou založeny i jiné vakcíny, například proti žloutence typu B nebo proti lidskému papilomaviru,“ dodává SÚKL.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video