Tulení mládě - (c) profimedia.cz/corbis

Tulení mládě - ilustrační foto. | foto: profimedia.cz/corbis

Ochranáři vyzvali k bojkotu Kanady kvůli tuleňům

  • 77
Na severním pobřeží Kanady začalo krvavé vraždění statisíců tuleňů. Kanadské ministerstvo stanovilo pro letošek kvótu 320 tisíc ubitých zvířat. Většina z nich jsou maximálně několikaměsíční mláďata. Kanada tvrdí, že přemnožení tuleni škodí rybářům. Ochránci zvířat proti masakrům protestují.

Kanadské ministerstvo rybolovu tvrdí, že vybíjení pomůže udržet kvalitu tulení populace, která je v posledních letech přemnožená. Opatření prý navíc pomáhá udržet zaměstnanost v rybářském průmyslu.

Podle úřadů má nyní tulení populace pět milionů zvířat, to je třikrát více, než před 35 lety. Vláda tvrdí, že bude vybíjení tuleňů povolovat do té doby, než počet zvířat klesne na 3,85 milionu.

Kanada považuje lov tuleňů za humánní, proti tomu ovšem rázně protestují ochránci zvířat. Tvrdí, že zvířata umírají v nepředstavitelných bolestech. Mnoho z nich je prý dokonce stahováno ještě zaživa. Právě kožešiny a tuk jsou hlavním zdrojem příjmů z lovu. Podle údajů Greenpeace vynese vraždění tuleňů kolem deseti milionů eur.

Německá pobočka organizace Greenpeace popsala způsob, jakým malí tuleni umírají. Lovci zvířata umlátí tyčemi nebo je zastřelí. Třetina tuleňů údery tyčemi přežije. Z nich lovci stahují kožešinu zaživa. Podle greenpeace to prokázala veterinární vyšetření. Skutečné číslo zabitých zvířat je podle ochránců mnohem vyšší, než uvádí oficiální statistika. V ní nejsou započítána zraněná zvířata, kterým se podaří utéci a poraněním podlehnou až později.

Ministr rybolovu Geoff Regan ale aktivisty obvinil z toho, že záměrně překrucují skutečnost. "Tyto pečlivě připravené kampaně převracejí fakta a slouží jen prospěchu několika silných a štědře dotovaných organizací," citovala jeho slova agentura Reuters.

Ochránci zvířat proti tulením masakrům protestují. Například německá pobočka Greenpeace vyzývá Němce, aby nejezdili do Kanady na dovolenou. Němečtí turisté v zemi ročně utratí čtvrt miliardy eur.

Ochranářské organizace také vyzývají k bojkotu všech produktů kanadského rybolovného průmyslu. Požadují také, aby jednotlivé země zavedly zákaz dovozu tuleních kožešin a tuku. Takový zákaz zvažují například Belgie či Nizozemsko. Hlavními odběrateli jsou ale Čína a Norsko.

Greenpeace přitom zdůrazňuje, že protestuje proti masovému průmyslovému lovu. Tradiční lov Inuitů, původních obyvatel oblasti, ochráncům nevadí. Eskymáci zvířata loví výlučně jen pro uspokojení vlastních potřeb.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video