Čečenský prezident Ramzan Kadyrov s ruským premiérem Putinem v Grozném v roce...

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov s ruským premiérem Putinem v Grozném v roce 2008. | foto: Reuters

OBRAZEM: V Grozném otevřeli jednu z největších mešit v Evropě

  • 34
Čečenský prezident Ramzan Kadyrov slavnostně otevřel v hlavním městě Grozném jednu z největších mešit v Evropě. Na svatostánek, který pojme až 10 tisíc lidí, se přijel podívat i ruský premiér Vladimir Putin. Otevření mešity provázela mimořádná bezpečnostní opatření.

Přístup do centra čečenské metropole byl zablokován kamiony a na každých stech metrech stály policejní a vojenské hlídky.

Mešitu nechal za 20 milionů dolarů postavit současný prezident Ramzan Kadyrov. Budova nese jméno jeho otce, bývalého čečenského proruského prezidenta Achmata Kadyrova, zabitého při atentátu v roce 2004.

Fotografie zvětšíte kliknutím na obrázek (autor: Reuters)

Nová mešita v Grozném

Muslim Kadyrov již dlouho nebyl spokojen s tím, jak vlažně je v zemi náboženství přijímáno. "Poprvé za 60 let budou mít Čečenci možnost mít v Grozném velikou mešitu a praktikovat tam islámské náboženské rituály," prohlásil nedávno.

Nová mešita v Grozném. Svatostánek je pojmenovaný po bývalém čečenském prezidentovi Achmatu Kadyrovovi. (16. října 2008)

V areálu pokřtěném na Srdce Čečenska je kromě mešity s minarety vysokými 50 metrů také islámská škola - madrasa -  islámská knihovna a ubytovna pro studenty. Komplex, v němž je i velká zahrada, má rozlohu 14 hektarů.

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov s ruským premiérem Putinem při návštěvě nové mešity v Grozném. Svatostánek je pojmenovaný po Kadyrovovu otci Achmatovi. (16. října 2008)

V bojích s ruskými vojáky ztratilo Čečensko v devadesátých letech na sto tisíc lidí. Nyní se Kadyrov chlubí, že zajistil klid a prosperitu. Političtí odpůrci a organizace na ochranu lidských práv ale obviňují "kadyrovce" ze zločineckých aktivit, včetně únosů, vydírání a vražd. V zemi neustále dochází ke střetům mezi ruskými vojáky a čečenskými povstalci, i když válka, která vypukla v roce 1999, už oficiálně skončila.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video