Pochodu do Osvětimi se zúčastnil i Šimon Peres.

Pochodu do Osvětimi se zúčastnil i Šimon Peres. | foto: Reuters

OBRAZEM: Izrael si připomněl oběti holokaustu

  • 77
Izrael si připomíná oběti nacistického vyvražďování Židů za druhé světové války. V zemi se dopoledne v 9 hodin místního času zastavil na dvě minuty čas a rozezněly se sirény. Na památku mrtvých zastavila i auta na silnicích.

FOTOGRAFIE ZVĚTŠÍTE KLIKNUTÍM.

Holocaust vzpominka

Vzpomínkové akce začaly už v pondělí obřadem v jeruzalémském památníku obětí holokaustu Jad vašem, jehož se zúčastnili představitelé izraelské politiky a armády.

Holocaust vzpominka

U památníku obětem holokaustu v Jeruzalémě nechyběl ani izraelský premiér Ehud Olmert, jenž přišel v doprovodu ochranky. 

Holocaust vzpominka

Židovské oběti nacismu si připomněl také izraelský parlament, kde dopoledne četli poslanci jména zavražděných.

Holocaust vzpominka

U příležitosti připomínky obětí holocaustu se bývalý premiér a laureát Nobelovy ceny za mír Šimon Peres má v Polsku zúčastnit pochodu živých. Lidé by měli projít  tříkilometrovou trasu mezi někdejšími vyhlazovacími tábory Osvětim a Březinka, kde za války zahynulo 1,5 milionu Židů.

Holocaust vzpominka

Jom ha-šoa, tedy den pohromy, je připomínkou začátku povstání ve varšavském ghettu v roce 1943. Židovští povstalci se tehdy několik týdnů bránili přesile německé armády, která nakonec celou čtvrť srovnala se zemí. Podle židovského kalendáře začíná večer 27. nissanu - prvního měsíce židovského kalendáře; v občanském kalendáři je datum pohyblivé.

Holocaust vzpominka

Izraelský prezident Moše Kacav při této příležitosti vyzval svět, aby netoleroval hrozby vůči Izraeli, především ty, které přicházejí od země, která chce získat jaderné zbraně. Kacav tím otevřeně narážel na Írán.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video