Proti izraelské operaci protestují i Palestinci na Západním břehu Jordánu. Izraelci v reakci na raketové ostřelování z Gazy podnikli masivní leteckou kampaň, při které zahynulo téměř čtyři sta Palestinců.

Proti izraelské operaci protestují i Palestinci na Západním břehu Jordánu. Izraelci v reakci na raketové ostřelování z Gazy podnikli masivní leteckou kampaň, při které zahynulo téměř čtyři sta Palestinců. | foto: Reuters

OBRAZEM: Čtyři dny střetů Izraele a Hamásu

  • 30
Izraelská operace Lité olovo, zaměřená proti radikálům z palestinského Hamasu, který ostřeloval Izrael raketami, pokračuje už čtvrtým dnem. Při střetech už zemřely téměř čtyři stovky lidí. Zanícení protestující, dým z výbuchů, pohřby dětí nebo pes v tratolišti krve - takový je obraz Gazy a jejího okolí.

Autorem všech snímků je Reuters. Fotografie zvětšíte kliknutím.

Protiizraelská demonstrace v Íránu
Íránci při protiizraelských protestech v Teheránu. Palestinský Hamas nachází tradičně vyšší podporu v šíitském Íránu než například v umírněném sunnitském Egyptě.

Studenti na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě na shromáždění podporujícím izraelskou operaci v Gaze
Studenti na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě při akci na podporu izraelského zásahu proti Hamasu. V Gaze během útoků zemřelo na čtyři sta lidí, převážně ozbrojenců Hamasu, který úzký pruh země u Středozemního moře kontroluje. Desítky obětí jsou ale civilisté.

Izraelci ve Sderotu, který Hamas ostřeluje, se kryjí před přilétající raketou.
Izraelský policista a reportér se kryjí při raketovém útoku na Sderot. Izrael ústy svých představitelů odmítl jakékoliv příměří s Hamasem, dokud budou útoky pokračovat. Hamas, jehož doktrínou je zničení židovského státu, zase slibuje neutuchající boj s Izraelci.

Palestinský demonstrant poblíž izraelského velvyslanectví v řeckých Aténách
Proti izraelskému útoku na Gazu se protestovalo i v Evropě. Shromáždění demonstrantů v řeckých Aténách skončilo střety s policií a rozehnáním protestujících slzným plynem.

Palestinští chlapci na Západním břehu Jordánu
Palestinští mladíci hází kameny po Izraelcích poblíž uprchlického tábora na Západním břehu Jordánu. Ten spravuje hnutí Fatah věrné prezidentovi palestinské autonomie Mahmúdovi Abbásovi.

Palestinci metající kameny se kryjí před letícím omračovacím granátem izraelských vojáků ve Východním Jeruzalémě.
Palestinci vrhající kameny se kryjí před izraelským omračujícím granátem ve Východním Jeruzalémě. Část Svatého města chtějí jako metropoli svého budoucího státu, Izrael ale dlouhodobě prohlašuje, že Jeruzalém je nedělitelný.

Pohřeb čtyřleté zabité Palestinky na severu pásma Gazy
Palestinci pohřbívají čtyřletou dívku, která zahynula při izraelských leteckých útocích. Židovský stát nasadil vrtulníky a stíhačky F-16, k pozemní operaci dosud nepřikročil. V Gaze je kritický nedostatek léků. Podle serveru BBC News ale Hamás určitou dobu zabraňoval v tom, aby se zranění Palestinci mohli vydat ke zdravotníkům v sousedním Egyptě.

Izraelský policista u raketou zraněného psa ve Sderotu
Izraelský policista se sklání nad psem, kterého zranila raketa Hamasu v jihoizraelském Sderotu. Dvacetitisícové město zažilo od roku 2001 do konce loňského listopadu přes šest tisíc raketových útoků, uvádějí izraelská média.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video