Obloze budou kralovat Venuše, Mars a Saturn

Na lednové obloze bude možné podle astronomů dobře pozorovat planety Venuše, Mars a Saturn. Měsíc, který bude 7. ledna v úplňku, vstoupí koncem měsíce do první čtvrti. Tehdy na rozhraní světla a stínu nejlépe vyniknou přírodní útvary na měsíčním povrchu, uvádí web pražské Štefánikovy hvězdárny.

Po celou noc bude v souhvězdí Blíženců vidět nejkrásnější planeta sluneční soustavy - Saturn. Jeho charakteristické prstence lze spatřit i malým dalekohledem. Během roku 2004 se budou zvolna zavírat.

Saturn má ze všech planet nejmenší hustotu, na vodě by plaval. Atmosféru má z vodíku a helia. Z bohaté soustavy měsíců je největší Titan. Je větší než planeta Merkur. Jako jediný ve sluneční soustavě má poměrně hustou neprůhlednou atmosféru převážně z dusíku.

Na obloze nejnápadnější Venuše je v pořadí druhou planetou od Slunce. Říká se jí také Večernice nebo Jitřenka, protože bývá prvním viditelným tělesem po západu Slunce a posledním před jeho východem.

Rozměrem a hmotností se nejvíce podobá Zemi. Je ale celá zahalena do hustých mraků z oxidu uhličitého a kyseliny sírové a navíc je na jejím povrchu vysoká teplota a devadesátkrát větší tlak než na Zemi.

Snímky družic ukázaly, že jsou na Venuši vysoká pohoří a krátery. Jeden z nich se jmenuje po spisovatelce Boženě Němcové.

Mars se sice Zemi vzdaluje, je ale stále dobře vidět. V lednu vrcholí nad jižním obzorem za soumraku.

Jméno po římském bohu války dostal kvůli své červené barvě. Bývá spojován s mimozemskou formou života, vesmírné sondy ho na něm ale nenalezly. Povrch má kamenitý a pustý. Jsou na něm obrovské sopky a vyschlá řečiště.

V noci na čtvrtek měl na planetu dosednout modul Beagle-2, ale vědcům se ani na pátý pokus nepodařilo zachytit jeho signál. - více zde

Na pólech má bílé čepičky z ledu a zmrzlého oxidu uhličitého. Kolem Marsu obíhají dva měsíce, Phobos (Strach) a Deimos (Hrůza). Mají nepravidelný tvar, jsou poseté krátery a jejich přibližný průměr je 23 a 16 kilometrů.

Zimní obloha nabízí také dvojhvězdy, hvězdokupy, mlhoviny i galaxie. Z dvojhvězd je to například Castor ze souhvězdí Blíženců. Dobře vidět je čtyřnásobná soustava Trapez v souhvězdí Orion, která je obklopena známou mlhovinou viditelnou i pouhým okem.

Ozdobou zimní oblohy je i hvězdokupa Plejády v souhvězdí Býka. Jedna z nejbližších galaxií M 31, vzdálená od Země přes dva miliony světelných let, je vidět i pouhým okem nebo malým dalekohledem v souhvězdí Andromedy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video