Objevil se CD přehrávač s podporou MP3

- Zatímco hudba ve formátu mp3 linoucí se z reproduktorů počítačů je již běžná a dokonce se už objevily i walkmany přehrávající mp3 soubory - "mp3many", firma NetDrives přišla s novým řešením pro domácí audiosoustavu. Jejich produkt Brujo (španělsky "kouzelník") je schopen přehrávat nejen obyčejná CD ale také CD obsahující soubory mp3.

Tento přístroj milovníci hudby ocení , protože na jedno standardní CD se vejde přibližně 11 hodin hudby v kvalitě blížící se kvalitě CD (128Kbps). Je tak například možné mít kompletní diskografii oblíbené supiny na jednom disku.

V současnosti probíhají na internetu velké debaty o legálnosti formátu mp3 a s tím souvisejícím porušování autorských práv. Jako odpůrci formátu MP3 a distribuce audia přes počítačové sítě vystupují zejména velké nakladatelské domy, které se bojí o své zisky. Nezávislá internetová vydavatelství totiž nabízejí interpretům i 50% z prodejní ceny oproti obvyklým deseti.

Firma Netdrives se proti napadání, že podporuje pirátství ohrazuje s tím, že vytváří prostředí pro nové způsoby nákupu hudby přes Internet.

MP3 je zvukový formát, který umožňuje ztrátovou kompresi audio dat až v poměru 1:12 v kvalitě blížící se CD, při snížení kvality kompresní poměr vzrůstá. Pro přehrávání zvuku v tomto formátu na osobním počítači je třeba speciální software - přehrávač (nejznámější je Winamp - www.winamp.com).

Specifikace přehrávače mp3 Brujo:
Formáty: CD-DA, ISO 9660, MP3 CD, MPEG 1 & MPEG 2 Audio layer 3 (S vyjímkou 256 a 320 kbs)
Výstupy: sluchátka, reproduktory nebo RCA výstupy
dálkový ovladač

Cena tohoto produktu je stanovena na $299.99 (cca 10 tisíc korun).

Brujo dokáže přehrávat i soubory ve formátu MP3.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video