Oběti tsunami pomohou identifikovat čipy

  • 4
Specialisté soudního lékařství v Thajsku začali o víkendu odebírat tkáně zahraničních obětí asijské katastrofy. Bude z nich vytvořena mezinárodní databáze DNA. Odborníci zároveň začali do mrtvých těl umisťovat čipy, aby mohly být později ostatky kvůli identifikaci snadněji nalezeny.

Ve skupině expertů jsou Francouzi, Australané a skandinávští lékaři, kteří budou z těl odebírat hlavně zuby a části stehenních kostí. Odborníci počítají s tím, že porovnání vzorků s těmi, které budou získány ze zemí obětí, potrvá měsíce.

"Začali dnes ráno, Australané přijeli se třemi kamiony a teď už můžeme pracovat naplno. Měli jsme potíže na začátku, protože jsme ještě nikdy nebyli v situaci, kdy bylo třeba identifikovat oběti z tolika zemí," řekl francouzský člen týmu.

Odebírání vzorků z obětí potrvá několik týdnů. Podle policejního plukovníka Pchornpraserta Kančanarina budou zároveň všechny oběti vybaveny elektronickými čipy.

"Všechna těla budou očíslována. Čipy jsme umístili již do 2000 těl a ta jsme zmrazili," vysvětlil plukovník. "Čipy nám později pomohou zjistit, kde je každé z těl uloženo, a předejdeme tím i otevření každého pytle v kontejnerech, než najdeme to správné," řekl dále.

V Thajsku byla těla cizinců oddělena od Asiatů a uložena na třech místech, avšak ne vždy v chladu. Většina z nich leží v kontejnerech s tekutým dusíkem. S přepravou mrtvých budou úřadům pomáhat sloni, někdejší "válečné vozy" království. Především na turistický ostrov Pchúket jich budou nasazeny dva tucty, aby přenášeli těla obětí do márnic.

"Sloni jsou lepší než čtyřkolky či náklaďáky. Ty se daleko nedostanou, zato sloni ano," řekl jeden ze záchranářů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video