Obětí ETA se stal soudce nejvyššího soudu

Při výbuchu automobilu poblíž jedné z nejrušnějších madritských ulic Arturo Soria Avenue zemřel soudce vojenského senátu španělského Nejvyššího soudu José Francisco Querol, jeho řidič a tělesný strážce. Deset lidí bylo podle záchranářů zraněno, z toho jeden těžce. Státní rádio informovalo, že za útokem stojí teroristická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA). Ministerstvo vnitra a policie se zatím nevyjádřily.

Nálož explodovala patnáct minut po deváté hodině ráno v automobilu, který úplně shořel. Následkem výbuchu začalo hořet dalších 30 aut a jeden autobus. Výbuch rovněž vážně poškodil tři budovy.

Teroristická organizace španělských Basků ETA už 32 let bojuje za nezávislý baskický stát a za tu dobu zabila více než 800 lidí. Letos až do tohoto atentátu připravila o život 16 osob.

ETA naposledy spáchala v Madridu atentát za pomoci nálože nastražené v automobilu 21. ledna. Při tehdejším útoku přišel o život podplukovník španělské armády Pedro Antonio Blanco García. 

Tento útok byl nejkrvavější od konce roku 1999, dokdy ETA po 14 měsíců dodržovala příměří.

 

Při výbuchu automobilu poblíž jedné z nejrušnějších madritských ulic Arturo Soria Avenue zemřel soudce vojenského senátu španělského Nejvyššího soudu José Francisco Querol, jeho řidič a tělesný strážce, 30. října 2000


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video