Barack Obama s prarodiči v 80. letech

Barack Obama s prarodiči v 80. letech | foto: Reuters

Obamovi zemřela těsně před volbami nemocná babička

  • 12
Těžce nemocná babička Baracka Obamy podlehla rakovině. Prezidentský kandidát to oznámil včera. Kvůli šestaosmdesátileté Madelyn Dunhamové před necelým týdnem přerušil nakrátko svou předvolební kampaň. Obama se o svých prarodičích často zmiňoval ve svých předvolebních projevech.

Ve společném prohlášení Obamy a jeho sestry se uvádí, že Madelyn Dunhamová zemřela pokojně po boji s rakovinou.

"Byla pilířem naší rodiny, byla to osobnost, která nás povzbuzovala a umožnila nám se realizovat," píšou sourozenci Obamovi. Zdůrazňují dále, že to byla žena mimořádně silná a zároveň skromná, že byla hrdá na svoje vnoučata i pravnoučata.

Šestaosmdesátiletá Madelyn Dunhamová patřila k nejdůležitějším lidem v životě prezidentského kandidáta. Obama vyrůstal s ní a dědečkem Stanleym v Honolulu od svých deseti let.

O prarodičích se Obama často zmiňuje i v kampaních jako o lidech, kteří měli zásadní vliv na formování jeho charakteru a vždy se snažili "vybojovat pro něj ten nejlepší možný život".

Přerušení předvolební kampaně kvůli babiččině nemoci někteří analytici označovali za riskantní. Obama ale v rozhovoru pro televizní stanici CBS uvedl, že nechce v životě udělat dvakrát tutéž chybu. Před třinácti lety mu totiž na rakovinu zemřela jeho matka Ann Dunhamová a Obama se s ní nestihl rozloučit.

Smrt Obamovy babičky přichází den předtím, než američtí voliči rozhodnou, zda v Bílém domě usedne na příštích pět let Barack Obama, nebo jeho republikánský protikandidát John McCain. Poslední předvolební průzkumy ukazují, že by se novým prezidentem měl stát Obama. - čtěte Volby v USA začaly, Obama si připsal první volební „minivítězství“

Americké prezidentské volby

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video