Washington se připravuje na inauguraci Baracka Obamy

Washington se připravuje na inauguraci Baracka Obamy | foto: Profimedia.cz

Obamova inaugurace bude podle odhadů nejdražší v dějinách

  • 6
Inaugurace nového amerického prezidenta Baracka Obamy bude podle odhadů nejdražší v dějinách. Deník New York Daily News odhadl celkové náklady až na 160 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun. Suma "nabobtnala" i kvůli mimořádným bezpečnostním opatřením, která mají úterní ceremonii provázet.

Obama složí přísahu v úterý v poledne tamního času v samém centru americké metropole, na Kapitolu. Slavnosti ale začnou ve Washingtonu už o víkendu.

Kdyby se propočet newyorského deníku ukázal jako správný, Obamova inaugurace by byla čtyřikrát dražší než druhá přísaha George Bushe, která přišla zhruba na 40 milionů. Přísaha Billa Clintona stála asi 33 milionů.

Obamova inaugurace se prodraží hlavně kvůli nejpřísnějším bezpečnostním opatřením, která ji budou provázet. Město bude muset kupříkladu zaplatit přesčasy čtyřem tisícům washingtonských policistů. Těm navíc přijedou pomoci další tisíce mužů zákona z jiných států.

Právě na tyto účely uvolnil Kongres už loni 15 milionů dolarů, jež ale zdaleka nestačí na zaplacení všech výloh, upozornila radnice.

Infografika

Jak bude vypadat Obamova inaugurace

Zhruba třetinu celkových nákladů uvolní federální vláda na základě rozhodnutí odcházejícího prezidenta Bushe, který na žádost washingtonského starosty vyhlásil hlavní město územím ve stavu nouze.

Poprvé tak jsou peníze vyčleněné na zvládání živelních pohrom nebo jiných neštěstí poskytnuty předem na zajištění politických událostí. Důvodem je podle starosty Adriana Fentyho právě potřeba zajistit bezpečnost očekávaných až dvou milionů účastníků inauguračních slavností.

Kromě bezpečnostních opatření má vysoká suma i další důvod: oslavy příchodu prvního afroamerického prezidenta do Bílého domu potrvají nebývalých pět dnů a počet jejich účastníků bude zřejmě rekordní. Zatím nejvyšší byl v roce 1965, kdy inauguraci Lyndona Johnsona sledovalo 1,2 milionu lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video