Vačnatec kusu liščí

Vačnatec kusu liščí | foto: Profimedia.cz

Novozélanďanku držel v domě jako rukojmí vačnatec, zasáhnout musela policie

  • 23
Telefonát od velmi rozrušené ženy přijala v noci na pondělí policie v novozélandském městě Dunedin. Žena tvrdila, že je v domě uvězněna jako rukojmí, protože pokaždé, když se pokusí vyjít ven, na ni zaútočí kusu liščí - středně velký vačnatec, jehož původní domovinou je Austrálie.

Když policisté dorazili na místo a přistoupili ke dveří ženina domu, ze tmy se vynořil kusu a vylezl jednomu z policistů po noze, napsal list The Guardian. Veterinářka a odbornice na zvířecí chování Rachael Strattonová soudí, že chování kusua bylo spíš projevem strachu než agrese.

Podle policistů se jednalo o dospívajícího jedince - buď mohlo jít o zvíře, které někdo choval jako domácího mazlíčka, anebo o jedince, který se teprve nedávno osamostatnil od matky. 

Policisté ho odvezli do divočiny, kde nebude mít možnost obtěžovat občany, a vypustili, aniž proti chlupatému únosci vznesli obvinění.

Kusu liščí byl na Nový Zéland dovezen z Austrálie v roce 1837 ve snaze vytvořit tu kožešnický průmysl, který se ale nikdy neuchytil. 

Tito vačnatci neměli na ostrovech žádné přirozené predátory s výjimkou rovněž zavlečených koček - a všude se jim prostíral švédský stůl plný živočichů bezbranných vůči predátorům. Jejich počty prudce stouply a studie z roku 2009 odhadla jejich počet na 47 milionů.

Přítomnost kusua měla ničivý dopad na novozélandskou ptačí populaci. Tito vačnatci lezou do hnízd a žerou vajíčka i vylíhlá mláďata. Ničí také původní druhy stromů, jako je železnec, nohoplod či jerlín.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video