ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vyjet za prací na Zéland bude složitější. Tamní vláda chce omezit migraci

  • 23
Nový Zéland už nechce tolik nekvalifikovaných pracovníků ze zahraničí. Plánuje proto upravit svou imigrační politiku a snížit celkový počet přistěhovalců. Tamní vláda záměr oznámila v souvislosti s opětovným otevřením hranic po zvládnutí pandemie koronaviru. Žádanější budou naopak vzdělanější lidé investoři.

Pětimilionová země chce přilákat vysoce kvalifikované pracovníky a bohaté investory, uvedl novozélandský ministr cestovního ruchu a ekonomického rozvoje Stuart Nash, informovala v úterý agentura Reuters.

Nový Zéland jako pracovní hit. Mladí Češi jdou do boje o nádenická víza

„Až se naše hranice znovu plně otevřou, nemůžeme si dovolit se jednoduše vrátit k předchozímu nastavení imigrace,“ uvedl ministr Nash, který na setkání s představiteli průmyslu zastupoval nemocného ministra pro přistěhovalectví.

Po uzavření hranic kvůli koronaviru imigrovalo na Zéland za rok do konce března 6 600 lidí. Za stejné období o rok dříve to bylo rekordních 91 900 přistěhovalců. 

Držitelé dočasných pracovních víz tvoří téměř pět procent veškeré pracovní síly na Novém Zélandu, což je největší podíl z členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), uvádí agentura Reuters.

Pandemie zdůraznila závislost země na přistěhovalé pracovní síle, která v posledních letech přispěla k tlaku na dostupnost bydlení a na infrastrukturu, uvedl ministr. 

Místní firmy se mohly spolehnout na dostupnost méně kvalifikované pracovní síly a tlačit na nízké platy namísto investic do inovací nebo do zvýšení kvalifikace místních lidí, dodal Nash.

4. března 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video