Muž upozorňuje penisy na výmoly. Vyšetřují ho kvůli rozptylování řidičů

  • 20
Novozélanďan Geoff Upson zvolil netradiční způsob, jak přimět úřady k opravě silnic. Kolem výmolů kreslí penisy. Ve svém domovském městě Aucklandu jich má na svědomí už více než sto. Policie ho kontaktovala a uvedla, že naopak zhoršuje bezpečnost dopravy. Svým uměním podle ní rozptyluje řidiče.

Se svým „uměním“ začal Geoff Upson v roce 2018. Pozornost vzbudil v posledních dnech kresbou velkou téměř padesát metrů. Doplnil ji videem, ve kterém upozorňuje na bezpečnost silničního provozu. Ve videu ukázal také svůj poslední výtvor, na jehož zhotovení použil výrazné neonové barvy.

Jedná se o jeho největší dílo. „Úsek silnice odtud na druhý konec penisu je 48 metrů, šířka čar, které jsem udělal, je přibližně 1,2 metru,“ řekl Upson podle serveru Guardian.

Umělce po četných stížnostech na jeho graffiti kontaktovala policie, napsal The New Zealand Herald. Podle vyšetřovatelů jeho kresby nepomůžou vyřešit dopravní situaci, naopak ji mohou více zkomplikovat, protože odvedou pozornost řidičů. „Pro řidiče to představuje bezpečnostní riziko a rozptýlení,“ uvedl server Staff.

Grafické značení podobnými obrazci pomohlo k opravě výmolů na silnicích britského města Middlesbrough v roce 2019, vedení města rekonstrukci provedlo do týdne od takového upozornění.

Stejného výsledku chtěl dosáhnout také muž z Manchesteru v roce 2015. Vedení města ale reagovalo podrážděně, jeho kresby označilo za „hloupé, urážlivé“ a jako „plýtvání cenným časem a zdroji,“ uvedl portál BBC.

VIDEO: České silnice jsou kromě výmolů plné i kanálů, a to jak naschvál přesně v dráze naší jízdy. Reportér Matěj Smlsal zjistil, proč tomu tak je:

7. května 2021

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video