Diskuze

Pařížský kaplan vynesl z hořící katedrály Ježíšovu trnovou korunu

Záchrana gotické katedrály Notre-Dame v Paříži má přes čtyři stovky hrdinů. Hasičů, kteří se podíleli na hašení devastujícího požáru. Jeden z nich, kaplan Jean-Marc Fournier, se však vyznamenal ještě o něco málo víc. Z planoucího chrámu totiž vynesl trnovou korunu Ježíše Krista a další artefakty nevyčíslitelné hodnoty.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TH

Priznam se ze sam verim spise tomu ze to bylo jako s Narodnim Divadlem, proste bordel pri rekonstrukci.

ALE - mluvci prokuratury by mel radeji drzet usta. Protoze kdykoliv jindy slysime - priciny pozaru budou znamy po vysetreni. Vysetreni jeste nebylo mozno provest kvuli nezajistene statice/stale zhavemu prostredi/bla bla bla

A najednou, katedrala jeste hori a prokurature uz je jasne ze to byla nestatna nahoda.

To fakt nevysila dobry signal. I kdyz to tak asi bude. Proste mel rict jako vzdy - pricinu budeme znat po vysetreni udalosti, zatim nevylucujeme zadnou moznost.

5 0
možnosti
LM

"Minulý čtvrtek bylo 16 měděných soch zobrazujících 12 apoštolů a čtyři evangelisty..." Ono tenkrát bylo oficiální, že všichni evangelisté nebyli mezi těmi 12 apoštoly? Minimálně o Matoušovi se nepochybuje, že živého Ježíše neznal. Informace nikde žádné, žádný seznam nebo detailní fotky. Ani nevím, jestli Jidáše nahradili Matějem ;-)

Nenašel jste o tom někdo nějaké informace?

0 0
možnosti
PK

Kazdy inteligentni clovek vi ze krestanstvi je jen pruvodcem pro slabe jedince kteri potrebuji provest zivotem..a jelikoz si to ti inteligentni uvedomuji a nepotrebuji valku je vse v poradku. Bohuzel druhe nabozenstvi a to Muslimske ktere vzniklo take pro "slabe kusy" nema tak inteligentni zastani ..proto vznika celosvetovy "boom" krestanstvi vs muslim..

Ps: copak nekdo inteligentni muze verit v Boha?...l

0 8
možnosti
VM

"Každý inteligentní clovek ví" - kde se ve vás bere ta troufalost pro tento postulát, o kterém možná ani nedovolujete pochybovat?

2 0
možnosti
VM

Ty, co tu žvatlají o trnové koruně jako o podvodu upozorňuji, že za pravé relikvie byly v historické době považovány i dotýkané. Je třeba respektovat dobové myšlení.

2 0
možnosti
Foto

Na podezírání kohokoliv je ještě čas, však se ten průběh a místo, odkud ten požár vznikl, jistě vyjasní.Kde se však sejdou tři kombinátoři, bude nejméně 6 tutových teorií.

0 0
možnosti

Základní alternativy jsou jen dvě.

1. Nehoda nebo lépe řečeno nepořádnost a nezodpovědnost.

2. Žhářství.

0 0
možnosti
Foto

Katedrála je národní pomník, dědictví předků. Našim dětem také čteme třeba pohádky Boženy Němcové nebo Erbenovy, Grimmovy, jsou to také těmi spisovateli zachycené vzpomínky na naše předky a trochu i pohled zpět, do dávno zaniklého světa duchů a strašidel.

Dnes většina z nás přesně rozlišuje mezi vírou a vědou. Přesto si těch památek vážíme jako základů naší kultury a chceme je zachovat i našim potomkům. Ti mají chápat souvislost našeho realistického dneška s dávnými předky a jejich pověrami a vírou.

3 0
možnosti
LH

Vynesl typickou korunu dávanou ukřižovaným lotrům. Klasicky spájenou původními zlatými nitěmi. Dále vynesl všechny tři ruce Jana Křtitele i obě spodní čelisti svatého Pavla.

4 2
možnosti
MH

Pochopitelně ty nitě nejsou součástí staré relikvie, jsou tam dány dodatečně jen aby tu korunu udržely pohromadě, aby se nerozpadla. To snad každý chápe

1 1
možnosti
JD

Že vyhořela zrovna tato slavná katedrála nebude podle mně náhoda.

0 3
možnosti
PF

P35e41t69r 37F27i52a22l77a

16. 4. 2019 22:14

Těžko říct, je to 50:50.

1 0
možnosti
MP

Klid. Nedivil bych se, kdyby se někde vyhrabalo deset nových korun. Inu, když smícháte náboženský fanatismus, hloupost a chuť lidí na těchto blbcích vydělávat, není divu, že je tolik relikvií. Jen tak pro zajímavost - svatých předkožek Kristových je údajně až 18. Všechny pravé, samozřejmě.

https://en.wikipedia.org/wiki/Holy_Prepuce

4 5
možnosti
JH

U Boha je možné všechno :-).

Ale vážně, relikvie jsou jednoduše předměty uctívání, které je spíše věcí symboliky a víry než doložitelné autenticity. Autenticita některých relikvií je doložena velice dobře, u jiných je naopak nemožné ji doložit nebo jsou téměř jistě či zcela jistě neautentické (do téhle kategorie patří i všechny relikvie údajně spojené přímo s Ježíšem). Ale pro věřící je podstatnější, co představují, ne co skutečně jsou. Pro ně je tohle věc, která je přivádí do kontaktu s Kristem, ne muzeální artefakt, ke kterému musí vidět průvodní dopis, aby je to uspokojilo. A ovšem je to i zajímavá atrakce pro turisty a poutníky, což nese církvi prachy. I když teda osobně si nějak nedovedu spojit duchovní (či jakýkoli jiný) zážitek s věcí, která je vydávána za něčí odříznutou předkožku, i když tím někým má být sám Bůh :-)

0 0
možnosti
MK

Tak zrovna ta ˇkoruna", nějakej župan a rezatej hřebík jsou normální podvod na věřícíh.

3 6
možnosti
MH

Pokud nebyla prozkoumána, tak to přece ještě nevíme...

0 0
možnosti