Masový vrah Breivik chce znovu žalovat Norsko, porušuje podle něj lidská práva

  • 295
Anders Behring Breivik, norský pravicový extremista, který v roce 2011 zabil 77 lidí při bombovém a střelném běsnění, se v pondělí podruhé pokusí žalovat norský stát za údajné porušování jeho lidských práv. Tvrdí, že jeho uvěznění se rovná nelidskému zacházení podle Evropské úmluvy o lidských právech.

Nejhorší norský vrah v době míru Anders Behring Breivik, který nyní vystupuje pod jménem Fjotolf Hansen, chce podruhé žalovat Norsko za porušování lidských práv. Podle něj je jeho uvěznění v rozporu s Evropskou lidskoprávní úmluvou.

Norsko upřednostňuje rehabilitaci vězňů, Breivik je držen ve dvoupatrovém komplexu s kuchyní, jídelnou a televizní místností s Xboxem, několika křesly a černobílými obrázky Eiffelovy věže na stěně. Má také posilovnu se závažím, běžecký pás a veslařský trenažér, zatímco po areálu létají tři andulky.

Masový vrah Breivik opět žádá o konec izolace. Chybí mu kontakt s lidmi

Přesto jeho právník Oystein Storrvik říká, že pro Breivika je nemožné mít nějaké smysluplné vztahy s kýmkoli z vnějšího světa, a říká, že bránit svému klientovi v posílání dopisů je dalším porušením jeho lidských práv.

Podobný nárok byl během řešení případu v roce 2016 přijat, ale později byl u vyššího soudu zrušen. Poté byl zamítnut i u Evropského soudu pro lidská práva. Breivik požádal v roce 2022 o podmínečné propuštění, ale soudilo se, že nevykazuje žádné známky rehabilitace.

Breivik s žádostí o propuštění neuspěl. Riziko dalších vražd je pořád stejné

22. července 2011 Breivik zabil osm lidí při bombovém útoku v Oslu, než se vydal do mládežnického tábora pro středolevou politickou skupinu na ostrově Utoya, kde v přestrojení za policistu pronásledoval a zastřelil 69 lidí, většinou teenagerů. Za své útoky, které vylíčil jako křížovou výpravu proti multikulturalismu v Norsku, neprojevil žádnou lítost.

Následující rok byl Breivik odsouzen k maximálnímu trestu 21 let za mřížemi s doložkou – zřídka používanou v norském soudním systému – že může být držen na neurčito, pokud je stále považován za nebezpečného pro společnost.

Běž do pekla, vykřikl bratr oběti a mrštil po Breivikovi botou

Mnozí považují Breivikovo flirtování s civilními soudy a soudy pro podmínečné propuštění za pokusy upozornit na jeho věc nebo se dokonce znovu vyhřívat v mezinárodním světle, jak to občas dělal během svého trestního procesu. Lisbeth Kristine Royneland, která vede podpůrnou skupinu pro přeživší útoky a pozůstalé rodiny, říká, že její skupina je „spokojená s rozhodnutím“ nepovolit přímý přenos jeho komentářů z tohoto soudního případu.

Stát Breivikova tvrzení odmítá. V dopise soudu vládní zmocněnec Andreas Hjetland napsal, že Breivik se dosud projevoval jako nevnímavý k rehabilitační práci, a „proto bylo těžké si představit, jak velké úlevy, pokud jde o tresty, jsou možné a ospravedlnitelné“. Soud se bude konat v pondělí v tělocvičně ve věznici Ringerike, co by kamenem dohodil od Utoya.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video