Kyperský tanker vezl přes šest set tun ropy

Kyperský tanker vezl přes šest set tun ropy | foto: Reuters

Norské pobřeží ohrožuje palivo ze ztroskotané lodi

  • 29
Norsko čelí ekologické katastrofě. Ze ztroskotané kyperské lodi podle úřadů vyteklo do moře až 290 tun topného oleje. Plavidlo včera najelo v bouři na skaliska a rozlomilo se. Záď šla ke dnu a s ní i část zásob paliva. "Je to skutečně vážná nehoda," oznámila mluvčí pobřežní správy.

Na Kypru registrovaná nákladní loď plula prázdná do severoruského Murmansku. Do potíží se dostala u západního pobřeží Norska, nedaleko od přístavu Bergen.

V pátek večer najela na skaliska u majáku na ostrově Fedje. K nehodě mohlo přispět špatné počasí. Podle úřadů ale nebylo o moc horší, než bývá v tuto roční dobu v těchto vodách obvyklé. Pětadvacet členů posádky zachránil vrtulník.

Stoosmdesátimetrová loď se rozlomila vedví. Záď se ráno začala potápět, příď se podařilo odvléci na bezpečnější místo a zajistit. Loď měla v nádržích 585 topného oleje, který používá jako palivo, a 72 tun motorové nafty. Právě kvůli velkému množství paliva agentury dlouho hovořily o lodi jako o ropném tankeru.

Do moře podle úřadů vytekla zhruba polovina topného oleje. Nádrže v přídní části zůstaly neporušeny. "Olej se dostal na západní pobřeží ostrova, kde loď ztroskotala," sdělila Ane Eide Kjaeraas z Norské pobřežní správy.

Oblastí křižují čtyři remorkéry a čtyři plavidla pobřežní stráže, která se snaží bránit dalšímu šíření olejové skvrny. Práci jim ztěžuje jak špatné počasí, tak fakt, že po hladině plují kusy rozlomené lodi.

Ekologické organizace se obávají, že by se ropné látky mohly dostat až do nedaleké ptačí rezervace, kde tuto zimu kvůli mírnému počasí zůstalo mimořádně velké množství opeřenců.

Měsíce a miliony

15. ledna - Vysoké vlny smísily topný olej s vodou a roznášejí ho po moři. Čištění vody komplikuje špatné počasí.

Odborníci aktualizovali čísla a určili, že z lodě uniklo celkem 370 tun paliva. Kolem 130 tun se už podařilo zachytit, ale šlo jen o jeho nejsnadněji přístupnou část v klidnějších vodách.

Experti tvrdí, že úplné odstranění následků havárie kyperské lodi zabere měsíce. Na vyčištění pobřeží ostrova Fedje bude také potřeba dostatek lidských sil a peněz.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video