Čerství držitelé Nobelovy ceny za medicínu Harald zur Hausen, Luc Montagnier a Francoise Barréová-Sinoussiová | foto: Reuters

Nobelovu cenu za medicínu získala trojice virologů

  • 18
Letošní Nobelovu cenu za medicínu získali tři virologové. Němec Harald zur Hausen dostal ocenění za důkaz, že lidský papilomavirus způsobuje rakovinu děložního čípku. Francouzi Francoise Barréová-Sinoussiová a Luc Montagnier za to, že objevili vir HIV způsobující onemocnění AIDS.

Jména nových laureátů oznámil ve Stockholmu výbor pro udělování Nobelovy ceny. Luc Montagnier a Francoise Barréová-Sinoussiová získali ocenění za to, že objevili smrtelný virus HIV, který vede k onemocnění AIDS.

Francoise Barréová-Sinoussiová "Jejich objev byl nezbytný pro dnešní porozumění nemoci a jejímu léčení," uvedl výbor ve svém prohlášení. Virus HIV se v současné době nedá zcela vyléčit, ale jeho objev vedl k účinější léčbě a prodloužení života nakažených HIV.

Německý virolog Harald zur Hausen je laureátem Nobelovy ceny za to, že se při své práci postavil dobovým dogmatům a prokázal, že druhý nejrozšířenější typ rakoviny mezi ženami - rakovinu děložního čípku - způsobuje lidský papilomavirus.

Výsledky práce virologů vedly ke globálnímu zlepšení zdraví
Harald zur Hausen"Tito tři laureáti objevili dva nové viry obrovského významu, výsledky jejich práce vedly ke globálnímu zlepšení zdraví," uvedl Jan Andersson z výboru pro udělování Nobelovy ceny.

Virem HIV se doposud nakazilo více než 60 milionů lidí, z toho na 25 milionů zemřelo. Čechů se nakazilo od 80. let přes tisíc, nemoc propukla u více než 250 z nich.

Rakovině děložního čípku podlehne v ČR na 400 žen ročně
Rakovina děložního čípku se objeví ročně u půl milionu žen, na tři sta tisíc pacientek na ni zemře. Většina obětí pochází z rozvojového světa. V ČR postihne choroba na tisíc žen, zemře kolem 400.

Luc Montagnier Nobelova cena byla poprvé udělena v roce 1901 na základě poslední vůle švédského vynálezce dynamitu Alfreda Nobela. Její nositelé získají deset milionů švédských korun (přibližně 25,4 milionu korun).

Laureáti své ocenění převezmou během slavnostního obřadu 10. prosince, tedy v den, kdy Alfred Nobel zemřel.

Nobelova cena v oblasti lékařství bývá ohlašována tradičně jako první. V příštích dnech výbor vyhlásí nositele dalších cen - za fyziku, chemii, literaturu a v pátek Nobelovu cenu za mír. Od roku 1968 uděluje Švédská centrální banka také ocenění v oblasti ekonomie.

Loni získala Nobelovu cenu za medicínu také trojice vědců. Všichni tři laureáti se zabývali výzkumem kmenových buněk. - o loňském udělení Nobelovy ceny za medicínu si přečtěte zde

. Přehled držitelů nobelových cen od roku 2001

2007 - Mario Capecchi, Martin Evans a Oliver Smithies za výzkum kmenových buněk.
2006 - Andrew J. Fire a Craig C. Mello za objev zásadního mechanismu pro kontrolu toku genetických informací.
2005 - Barry J. Marshall a J. Robin Warren za objev bakterie Helicobacter pylori, která je příčinou žaludečních vředů.
2004 - Richard Axel a Linda B. Bucková za objev receptorů, které umožňují vnímat vůně a pachy.
2003 - Paul C. Lauterbur a sir Peter Mansfield za objev magnetické rezonance.
2002 - Sydney Brenner, H. Robert Horvitz a John E. Sulston za výzkum genetické regulace buněk.
2001 - Leland H. Hartwell, Tim Hunt a Sir Paul Nurse za objev regulátorů, které mají vliv na životní cyklus buněk.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video