(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Po pokusu s viagrou zemřelo v Nizozemsku 11 novorozenců

  • 66
Během pokusu, kdy lékaři těhotným ženám podávali viagru, zemřelo v Nizozemsku jedenáct novorozenců. Přípravek na poruchu erekce měl u žen se špatně vyvinutou placentou urychlit vývoj plodu. Univerzitní zdravotnické centrum v Amsterodamu, které výzkum provádělo, testování okamžitě ukončilo a začalo problém vyšetřovat.

O případu informoval web BBC News. Na projektu, které centrum zahájilo v roce 2015, se podílelo 11 nemocnic po celém Nizozemsku. Látku zvanou sildenafil, která zlepšují průtok krve, užívala 93 těhotných žen, jež se výzkumu účastnily. Dalších 90 žen užívalo placebo. Podle odborníků přípravek zřejmě u dětí způsobil závažná poškození plic.

S plicními potížemi se během výzkumu narodilo celkem 20 dětí, z nich pouze tři matkám, které viagru neužívaly.

Podobná bádání dříve prováděla výzkumná centra v Británii, Austrálii nebo na Novém Zélandu. Experti tehdy neodhalili žádné negativní, ale ani pozitivní účinky viagry na novorozence.

Nedostatečně vyvinutá placenta závažně omezuje růst plodu v děloze matky. Dítě se kvůli tomu může narodit předčasně, s malou porodní hmotností a nízkou šancí na přežití. Pro poruchu v současné době neexistuje žádná léčba.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video